Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AP seçimlerinde merkez eridi, Yeşiller, Liberaller ve aşırı sağ yükselişte

Avrupa Birliği’nin (AB) yasama organı Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde, sağda ve solda merkez partiler beklendiği gibi oy kaybına uğrarken, Liberaller, Yeşiller, aşırı sağcılar ve popülistler oylarını artırdı. 23-26 Mayıs günleri arasında Birlik üyesi 28 ülkede düzenlenen seçimlerde katılım oranı ise yüzde 51 ile 1994’ten beri en yüksek seviyede görüldü. Sonuçlar pek çok ülkede ulusal siyaseti de etkiledi. İktidar partisinin büyük oy kaybı yaşadığı Yunanistan erken seçime gidiyor.

Henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre merkez sağ partilerin üye olduğu Avrupa Halk Partisi (EPP) ve merkez sol partilerin üye olduğu Sosyalistler ve Demokratlar grubu (SD), seçim öncesi anketlerin de işaret ettiği gibi AP’deki mutlak çoğunluklarını kaybetti. Yine de, EPP oy kaybına rağmen 751 sandalyeden 178’ini kazanarak parlamentodaki en güçlü grup oldu. SD de 152 vekille ikinci sıradaki yerini korudu. Parlamentoda sandalyesini en fazla artıran grup ise, 108 milletvekili çıkaran Avrupa için Liberaller ve Demokratlar İttifakı (ALDE) oldu.

Sandalye sayısını 17 artırarak 67’ye çıkaran Yeşiller dördüncü, 9 sandalye kaybederek 61’e gerileyen, bir dönem Türkiye’den AKP’nin de üyesi olduğu Avrupa Muhafazakâr ve Reformcular İttifakı (ECR) da beşinci parti oldu.

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi taraftarları seçim sonucunu kutluyor.

Aşırı sağcı Uluslar ve Özgürlükler Avrupası (ENF) grubu da 37 olan vekil sayısını 55’e yükseltti. Bu gruba üye olan, İtalya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin liderliğindeki Lig ile Fransa’dan Marine Le Pen liderliğindeki öncesinde Ulusal Cephe olarak anılan, sonrasında ise isim değişikliğine giden aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi, ülkelerinde seçimden birinci parti olarak çıktılar.

İngiltere’de Brexit Partisi ve İtalya’da Beş Yıldız Hareketi’nin üyesi olduğu, popülist ve AB karşıtı partilerin grubu Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Avrupası (EFDD) sandalye sayısını 53’e çıkardı.

Sosyalist, çevreci ve komünist partilerin üye olduğu Avrupa Birleşik Solu – Kuzeyli Yeşil Solu (GUE/NGL) grubunun da 39 vekille AP’nin en küçük grubu olması bekleniyor.

Seçim sonuçları, AB’nin pek çok ülkesinde ulusal siyaseti sarsacak sonuçlar içeriyor:

Fransa’da Marine Le Pen’in aşırı sağcı partisi Ulusal Birlik Partisi 22 sandalye ile birinci olurken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un liberal partisi En Marche 21 sandalye ile ikinci sıraya geriledi. Üçüncü sırada ise 12 sandalye ile Yeşiller var. 

İngiltere’de Nigel Farage liderliğinde yeni kurulan Brexit Partisi, girdiği ilk seçimden birinci parti çıktı.

AB’den ayrılma sürecini (Brexit) tamamlayamadığı için AP seçimlerine katılmak zorunda kalan İngiltere‘de, iktidardaki Muhafazakâr Parti ve ana muhalefetteki İşçi Partisi büyük kayıp yaşadı. İlk iki sırayı, yüzde 31,7 oy oranı ile yeni kurulan ve ilk kez seçime giren Brexit Partisi aldı. Liberal Demokratlar da yüzde 20,7 oy oranıyla ikinciliğe yerleşti.

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in merkez sağ partisi kayıp yaşasa da seçimi birinci bitirmeyi başardı. Yeşiller ikinci sıraya yükselirken Sosyal Demokratlar üçüncülüğe geriledi.

Avrupa Parlamentosu’nun yanı sıra yerel seçimlerin de yapıldığı Yunanistan’da iktidardaki radikal sol koalisyon SYRIZA, birinciliği merkez sağ Yeni Demokrasi Partisi’ne kaptırdı. SYRIZA yüzde 24, Yeni Demokrasi ise yüzde 33 civarında oy aldı. Başbakan Aleksis Çipras, rakibinin çağrısı ile erken seçim kararı aldı.

Kıbrıs’ta ise seçimden merkez sağ Demokratik Seferberlik Partisi’nin arkasında ikinci çıkan Komünist Emekçi Halkın İlerici Partisi’nin (AKEL) Kıbrıslı Türk adayı Niyazi Kızılyürek, Avrupa Parlamentosu’na seçilen ilk Kıbrıslı Türk oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.