Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aylar süren diplomatik savaşın ardından Filipinler, 1500 ton çöpü Kanada’ya geri gönderdi

Filipinler’in başkenti Manila’nın kuzeyindeki Subic Körfezi’nden kalkan bir kargo gemisine yüklenen 1500 ton ağırlığındaki 69 konteyner dolusu çöp, Kanada’ya gönderilmek üzere yola çıktı. Çöplerin geri gönderilmesi, Filipinler’de kutlamalara neden oldu. Kanada’nın nakliyat ve çöplerin imhasına dair masrafları üstleneceği belirtildi.

Filipinler Dışişleri Bakanı Teodoro Locsin, geminin limandan ayrıldığı ana dair bir videoyu Twitter hesabından paylaştı ve esprili bir dille “Byee… Ağlıyorum. Özleyeceğim. Neyse” diye yazdı.

Çöplerin haziran sonuna kadar Vancouver’a varması bekleniyor. Konteynerler burada çöpten enerji üreten bir merkeze götürülecek.

“Geri dönüştürülebilir” denilen çöplerin geri dönüştürülemeyeceği ortaya çıktı

Kanada merkezli özel bir şirket, 2013-2014 yılları arasında Manila Limanı’na toplam 2450 ton çöp taşıyan 103 konteyner bırakmıştı. Konteynerlerin üzerinde “geri dönüştürülecek plastikler” yazıyordu ancak Filipinli yetkililer tarafından yapılan inceleme sonucu çöplerin geri dönüştürülemeyeceği anlaşılmıştı.

Kanada’nın çöpünü geri almamasına pek çok kez tepki gösteren Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Kanada’yı “savaş açmakla” tehdit etmişti. Son olarak, çöplerini geri alması için Kanada’ya 15 Mayıs’a kadar süre tanıyan Filipinler, bu sürenin dolmasının ardından büyükelçisini geri çekmişti.

Kanada’nın çöplerini geri alma konusundaki oyalamacı tavrından bıkan Filipinler, özel bir nakliye şirketiyle anlaşacaklarını ve çöpleri Kanada karasularına bırakacaklarını açıklamıştı.

Çöp sorununa isyan eden son ülke: Malezya

Gelişmiş ve zengin ülkelerin, çöplerini gelişmekte olan ülkelere göndermesi uzun süredir sorun yaşanmasına neden oluyor. Geçen yıl Çin başta olmak üzere bazı Asya ülkeleri bu uygulamaya yasak getirmişti.

Bu konuda isyan bayrağını çeken son ülke olan Malezya, 3 bin ton plastik atığı geldikleri yerlere geri göndereceklerini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler’in plastik kirliliğini azaltmaya yönelik yasal bağlayıcılığı olan paktını, ABD hariç hemen her ülke imzaladı. 187 ülke, “Tehlikeli Atıkların Sınırlarötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesi”ne plastiğin eklenmesini kabul etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.