Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Peru’da hükümet, salgında hayatını kaybedenlerin sayısının açıklananın üç katı olduğunu duyurdu, Avrupa Birliği aşılananlar için önlemleri kaldırmayı planlıyor

Avrupa Birliği (AB), aşılanan kişiler için 1 Temmuz’dan itibaren koronavirüs salgını önlemlerini kaldırmayı planlıyor. Peru hükümeti, salgında hayatını kaybedenlerin gerçek sayısının açıklanan resmi sayının üç katı olduğunu bildirdi. Copa America, Brezilya’da oynanacak. Malezya iki hafta kapanmaya gidiyor. Dünyada aşılanan kişi sayısı 1 milyar 840 milyona ulaştı. Dünyadan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Avrupa genelinde vakaların düşme eğilimiyle beraber Avrupa Birliği (AB), aşılanmış kişilere yönelik salgın kısıtlamalarını 1 Temmuz’dan itibaren kaldırmaya hazırlanıyor. Salı günü (1 Haziran) itibarıyla da dijital aşı kartını uygulamayı planlayan AB, bu sayede AB içinde seyahat engellerini kaldırmayı ve turizmi canlandırmayı hedefliyor. Avrupa Komisyonu’nun önerdiği yasaya göre 72 saat önce alınmış negatif test ve 48 saat önce alınmış antikor testine sahip olan kişiler serbestçe seyahat edebilecek. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Avrupalılar eğlenceli ve güvenli bir yaz tatilini hak ediyorlar. Aşılanmada ilerleme oldukça seyahat etmedeki önlemlerini ortak bir aracımız olan Avrupa Dijital Aşı Sertifikası’yla kademeli bir şekilde esnetmeyi düşünüyoruz” dedi.

Aşılanan insan sayısı 1 milyar 840 milyona ulaştı

Oxford Üniversitesi’nin “Verilerle Dünyamız” projesi kapsamında derlediği aşı verilerine göre dünyada şimdiye kadar toplam 1,93 milyar doz aşı yapıldı. Aşıların yüzde 85’inden fazlası yüksek gelirli ve orta gelirli ülkelerde, yüzde 0,3’ü ise düşük gelirli ülkelerde yapıldı. 

Peru’da gerçek ölüm sayısı, resmi sayının en az üç katı

Peru hükümeti, salgından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının, resmi sayıların en az üç katı olduğunu açıkladı. Sağlık Bakanı Oscar Ugarte, pazartesi günü (31 Mayıs) ülkede salgın dolayısıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 69 bin 342 değil, 180 bin 764 olduğunu bildirerek, gerçek ölüm sayısının açıklanan resmi sayının en az üç katı olduğunu belirtti.

Güncellenen yeni sayılarla beraber Peru, nüfusuna oranla salgından dolayı en çok kaybın yaşandığı ülke oldu. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklamalarda salgının gerçek boyutunun hâlâ tam olarak hesaplanamadığı vurgulanıyordu. Böylece Peru, salgının yarattığı tahribatın gerçek boyutunu açıklayan ilk ülkelerden biri oldu.

Copa Americana Brezilya’da oynanacak

Latin Amerika’nın en büyük futbol organizasyonu Copa America, kararlaştırıldığı gibi Arjantin yerine Brezilya’da yapılacak. Güney Amerika Futbol Federasyonu (CONMEBOL), Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, değişiklikle beraber turnuvanın “dünyadaki en güvenli spor organizasyonu” olacağını söyledi.

Turnuvaya iki haftadan az bir süre kalırken spor organizatörleri, Güney Amerika’daki vakaların artışıyla beraber turnuvayı düzenlemekte zorlanıyordu. Başlangıçta Arjantin ve Kolombiya’da yapılması planlanan turnuva, Kolombiya’daki turnuva karşıtı protestolar nedeniyle sadece Arjantin’de yapılacaktı.

Malezya iki hafta kapanmaya gidiyor

Salgının başından beri en kötü dönemini yaşayan Malezya’da hükümet iki haftalık kapanmaya giderek, ülkede birçok ekonomik faaliyetin durdurulacağını duyurdu. Ülkede okullar mayıs ayının başında kapatılmıştı. Başbakan Muhyiddin Yassin, cuma günü (28 Mayıs) Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Artan vakalarla beraber, hastanelerimizdeki doluluk oranlarında ciddi bir artış gözlenmiştir” dedi. Günlük vaka sayısının 9 binin üzerine çıktığı Malezya’da şimdiye kadar toplam 570 bin vaka ve 2 bin 800 ölüm görüldü.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.