Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: “İran ile ön şartsız görüşmeye hazırız”

ABD Başkanı Donald Trump’ın “İran ile görüşmeye hazırız” açıklamasından sonra ABD’den İran’a yönelik ikinci bir yumuşama mesajı geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün (2 Haziran) yaptığı açıklamada, Trump yönetiminin İran ile ön şartsız görüşmeye açık olduğunu söyledi.

Daha önceden İran’ın “kabul edilemez” bulduğu ABD taleplerine uymadığı sürece, İran’a yaptırımların devam edeceğini söyleyen Pompeo’nun bu açıklama ile pozisyonunu yeniden şekillendirdiği yorumları yapılıyor.

Pompeo İsviçreli mevkidaşı Ignazio Cassis ile birlikte.

Avrupa turu kapsamında İsviçre’de bulunan Pompeo, İsviçre Dışişleri Bakanı Ignazio Cassis ile yaptığı ortak basın açıklamasında, “İranlılar normal bir ülke gibi davranacaklarını kanıtladığında onlarla görüşmeye elbette hazırız” diyerek uzlaşma mesajı verdi. Fakat Pompeo aynı zamanda İran’a yönelik sert tavrını sürdürerek Hizbullah ve Suriye bağlamında “İslam Cumhuriyeti’nin kötücül faaliyetlerini durdurmak için Amerikan çabalarının devam edeceğini” sözlerine ekledi.

İran: “Kelime oyunlarına itibar etmeyiz”

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musavi ise, Pompeo’ya cevaben yaptığı açıklamada ABD Dışişleri Bakanının açıklamasını inandırıcı bulmayarak “İran İslam Cumhuriyeti kelime oyunlarına ve yeni şekillerde gizli gündem ifadelerine itibar etmez” dedi.

Gerilim tırmanışta

Trump’ın 2015’teki nükleer anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra, iki ülke arasındaki gerilim yeniden tırmanıyor. Geçen yıl İran’a yönelik yaptırımları yürürlüğe sokan Vaşington yönetimi, geçen mayıs ayında diğer ülkeleri İran petrolüne yaptırımlara katılmaya zorlayarak İran üzerindeki baskısını şiddetlendirdi. Askeri müdahale seçeneğini iyice masaya koyan Trump, 24 Mayıs’ta Ortadoğu’ya 1500 asker göndereceğini açıklamıştı.

İran ise yaptırımlara cevaben nükleer silah üretiminde kullanılan zenginleştirilmiş uranyum üretimini 2015’teki anlaşmada öngörülen değerlerin üzerine çıkararak artıracağını duyurmuştu.

ABD ayrıca bu yıl nisan ayında İran Devrim Muhafızları’nı terörist ilan etmişti. Vaşington ayrıca, geçen ay İran’dan gelen “ciddi tehditler” karşısında Basra Körfezi’ne uçak gemisi göndermiş, Tahran ise bu hareketlerin “psikolojik savaş” amacıyla yapıldığını savunmuştu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ise geçen perşembe yaptığı açıklamada Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında petrol tankerlerine yapılan saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuş, olaya dair kanıtları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunacağını söylemişti. İran ise iddiayı reddederek, “saçma” bulduğunu bildirmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.