Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Venezüela, Kolombiya sınırını dört ay sonra yeniden açtı, binlerce kişi sınıra yığıldı

Venezüela dört aylık blokajdan sonra cumartesi günü Kolombiya sınırını kısmen tekrar açtı. Sınırın açılmasıyla, Venezüela ile Kolombiya’yı bağlayan köprüyü yaya olarak geçip Kolombiya’dan yiyecek ve ilaç almak isteyenler uzun kuyruklar oluşturdu.

Ne olmuştu?

Muhalefet lideri Juan Guaido’nun, Maduro’nun ikinci kez devlet başkanlığı görevine başlamasından sonra ulusal meclis başkanı sıfatıyla kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesi ve ABD başta olmak üzere birçok ülkenin bunu tanıması gerginliği artırmıştı. Guaido ülkenin harabe olmuş ekonomik durumunun toparlanmasına yardımcı olmak amacıyla en gerekli ihtiyaçlar için uluslararası yardım vaadinde bulundu. Maduro ise yardımların ABD’nin askeri müdahalesine bir bahane oluşturduğu düşüncesiyle Aruba, Bonaire, Curacao, Brezilya ve Kolombiya ile geçen şubat ayında sınırlarını kapattı. Sınırların kapalı olduğu dönemde birçok Venezüela vatandaşı temel ihtiyaç maddelerini yasal olmayan yollardan Kolombiya’ya geçerek karşılamaya çalıştı.

Mayıs ayında, hükümet Aruba ve Brezilya ile sınırlarını yeniden açtı, ancak Simon Bolivar Uluslararası Köprüsü ve Kolombiya ile Francisco de Paula Santander Uluslararası Köprüsü bugüne kadar kapalıydı.

Maduro Venezüela’nın ABD tarafından yönetilen bir ekonomik savaşın kurbanı olduğu iddiasında. Petrol ihracatındaki ABD yaptırımları da kaosu besliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre kasım ayından beri 1 milyondan fazla Venezüela vatandaşı ülkeyi terk etti. Böylelikle 2015 yılının sonlarında 695 bin olan Venezüela’dan yurtdışına göçmen ve mülteci sayısı yaklaşık 4 milyona ulaşmış durumda.

Venezüela’nın komşu ülkeleri içerisinde en çok göç alan Kolombiya. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) verilerine göre, yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi Kolombiya’ya göç etti. Bunu 768 bin kişiyle Peru izliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.