Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: “Umman Körfezi’ndeki tanker saldırılarını İran’dan başkası düzenlemiş olamaz”; İran: “Zamanlama manidar”

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, perşembe günü Umman Körfezi’nde iki petrol tankerinde meydana gelen patlamalardan İran’ı sorumlu tuttu. Böyle bir değerlendirmeye “istihbarat bilgileri, kullanılan silahların türü ve bu tür bir operasyon için gereken uzmanlık düzeyi”ne dayanarak vardıklarını belirten Pompeo, iddiasını destekleyecek somut delil ise sunmadı. Pompeo, “Bu değerlendirme, istihbarat, kullanılan silahlar, operasyonu icra etmek için gereken uzmanlık düzeyi, İran’ın deniz ulaşım yollarını hedef aldığı benzer saldırılar ve bölgede faaliyet gösteren, böylesine karmaşık bir seviyede hareket edebilecek kaynaklar ve donanıma sahip başka bir vekil grubun olmadığı gerçeğine dayanıyor” demekle yetindi.

Pompeo’nun açıklamasını, ABD Başkanı Donald Trump da Twitter’dan paylaştı.

Trump, Pompeo’nun açıklamasından yaklaşık bir saat önce ise -yine Twitter’da- Japonya Başbakanı Şinzo Abe’yi İran’ı ziyaret ettiği için övmüştü. Trump aynı tweette Vaşington ve Tahran’ın anlaşmaya varacaklarını düşünmek için çok erken olduğunu belirterek, “Onlar da hazır değil, biz de” diye yazmıştı.

Trump: “Başbakan Abe’nin Ayetullah Ali Hamaney ile buluşmasını çok takdir etmekle birlikte, kişisel olarak anlaşma yapmayı düşünmek için henüz çok erkenmiş gibi hissediyorum. Onlar da hazır değil, biz de!”

İran saldırının zamanlamasına dikkat çekti

Patlamanın meydana geldiği gemilerden biri Norveç, diğeri ise Japon şirketine ait ve patlama sırasında Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ABD ile İran arasında arabuluculuk girişiminde bulunmak üzere Tahran’daydı. Abe 1978’den bu yana İran’ı ziyaret eden ilk Japon başbakanı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Tahran’daki ortak basın toplantısında.

Nitekim İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda tankerlerin “Abe’nin Tahran ziyareti sırasında vurulması durumunu tarif etmeye ‘şüphe uyandırıcı’ sözcüğünün dahi” yetmeyeceğini yazdı. Abe’nin İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile kapsamlı ve dostane bir görüşme yaptığını yazan Zarif, ülkesinin yapmış olduğu bölgesel diyalog çağrısının hayati önemde olduğunu da vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.