Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin mahkemede ölümüyle ilgili bağımsız soruşturma açılması isteniyor

Mısır’ın demokratik seçimle işbaşı yapan ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, göreve geldikten yedi, kanlı bir darbe ile iktidardan alınışından ise altı yıl sonra, casuslukla yargılandığı bir davanın duruşmasında, 67 yaşında hayatını kaybetti. Mısır televizyonları, duruşma sırasında içinde tutulduğu demir parmaklıklar ve camla çevrili kafesin içinde bir anda yere yıkılıveren Mursi’nin ölüm sebebini kalp krizi olarak duyurdu. Ancak insan hakları savunucuları ve Mısırlı rejim muhalifleri bu ölümü Mursi’ye bilinçli olarak dayatılan kötü cezaevi koşullarının hazırladığını savunarak bağımsız soruşturma açılmasını istiyor.

Muhammed Mursi 2016’daki bir duruşma sırasında.

Devrik liderin en küçük oğlu Abdullah Mursi geçen yıl Washington Post gazetesine yazdığı makalede, hipertansiyon ve diyabet hastası olan babasının tedavisine -bilinçli olarak, bir an önce ölmesi arzusu ile- izin verilmediğini anlatmıştı. Mursi’nin cezaevi koşullarını araştıran İngiliz parlamenterlerden oluşan bir heyet de 2018 yılında eski cumhurbaşkanının tek kişilik hücresinde günde 23 saat kapalı tutulduğunu ve ailesi ile görüştürülmediğini bildirmiş ve işkence olarak nitelenebilecek bu koşulların erken ölümüne sebep olabileceğini kaydetmişti.  

Muhammed Mursi 2012 yazında cumhurbaşkanı seçildikten sonra Tahrir Meydanı’nda kalabalıklara hitap etmeye hazırlanırken.

Müslüman Kardeşler Hareketi üyesi Mursi, 2011 yılında Hüsnü Mübarek’i deviren halk ayaklanması sonrasında düzenlenen seçimlerde yüzde 51,7 oy alarak seçildiği cumhurbaşkanlığı makamına 30 Haziran 2012’de oturmuştu. İktidarı uzun sürmedi, Ocak 2013’te başlayan protestoların ardından 3 Temmuz 2013’te savunma bakanı olarak görevlendirdiği, şimdiki cumhurbaşkanı General Abdülfettah el Sisi liderliğindeki asker darbe ile devrildi ve hapse atıldı. Sisi, Mursi’nin koltuğuna geçer geçmez Müslüman Kardeşler üyelerinin tasfiyesi için kanlı operasyonlara girişti. 14 Ağustos 2013’te başkent Kahire’de iki ayrı meydanda Mursi’nin göreve iadesi için oturma eylemi yapanlara karşı düzenlenen operasyonlarda yüzlerce kişi öldü, onbinlerce rejim muhalifi de tutuklanarak hapse atıldı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi (solda) 2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin (sağda) savunma bakanı olarak görev yapmıştı.

Mursi, hakkında açılan davalardan birinde Katar’a devlet sırlarını ifşa ettiği suçlamasıyla ömür boyu, göstericilere ateş açılması talimatı verdiği suçlaması ile de 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. İdam cezası aldığı bir başka dava ise temyize gitmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Muhammed Mursi’yi 2012 yılının Aralık ayında Ankara’da ağırlamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mursi’nin ölümünün ardından “Emrihak vaki olmak suretiyle şehit oldu. Dualarımız O’nunla beraber. Tüm O’nunla aynı yolu yürüyen kardeşlerimin başı sağ olsun, Mısır halkının başı sağ olsun” açıklamasını yaptı. Sisi rejimine destek veren Batılı ülkeleri de kınayan Erdoğan “Bir darbeyle Mısır’ın başına geçen şu andaki zalim Sisi bildiğiniz gibi elliye yakın Mısırlı’yı idam etmiştir. Ve Batı, Sisi’nin bu idamlarına hep sessiz kalmıştır. Batı ülkeleri bu idamlara hep sessiz kalmışken AB ülkeleri toplantılarına iştirak etmiştir. Bu ikiyüzlülük değil, çok yüzlülüktür” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.