Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki kazada 346 kişinin hayatına mal olan Boeing 737 MAX’ten 200 adet sipariş edildi

Amerikan havacılık devi Boeing, dün yaptığı açıklamada British Airways, Iberia, Vueling ve Aer Lingus havayolu şirketlerinin bağlı olduğu International Airlines Group (IAG) ile 200 adet 737 MAX siparişi için anlaşma yaptığını duyurdu.

Siparişin toplam tutarının 24 milyar dolar olduğu belirtildi. Boeing 737 MAX havayolu şirketleri tarafından geçtiğimiz yıl kullanılmaya başlandı. Ancak 2018’in Ekim ayında Lion Air ve bu sene mart ayında Etiyopya Havayolları’na ait 737 MAX tipi uçaklar, kalkış sistemindeki bir yazılım sorunundan ötürü düşmüş ve Türk Hava Yolları’nın (THY) da dahil olduğu pek çok havayolu şirketi toplam 346 kişinin hayatına mal olan 737 MAX’leri sorun çözülünceye kadar kullanmayacaklarını açıklamışlardı.

Medyascope olarak daha önce, Boeing CEO’sunun American Airways pilotları ile yaptığı görüşmeyi haberleştirmiştik. Burada American Airways pilotları uçaktaki sorunlar ile ilgili görüşlerini dile getirmiş ancak şirket yöneticileri bunları doğrudan yanıtlayamamıştı. Bunun ardından, pilotlardan bazıları şirket yöneticilerinin uçaktaki sorunlarla ilgili bir haberi olmadığı görüşünü belirtmişti.

Boeing ve IAG arasında yapılan anlaşma, iki kazanın ardından 737 MAX’larla ilgili ilk ticari anlaşma olma özelliğini taşıyor. Boeing kendisine duyulan güvenin azalmasından ötürü, güveni yeniden tesis etmek istediğini vurguladı. Bu sipariş kararı aynı zamanda şirketin 737 MAX yatırımını korumak istediğini gösteriyor.

IAG’nin patronu Willie Walsh “Boeing ile bu anlaşmayı yaptıkları için çok mutlu olduklarını, şirkete büyük bir güven duyduklarını ve uluslararası kontroller sonrası uçağın önümüzdeki aylarda yeniden uçuşa hazır hale geleceğini” söyledi. Boeing yetkilisi Dennis Muilenburg ise “kamuoyunun Boeing’e güveninin kırıldığını ve bu güveni yeniden tesis etmek için çok çalışmaları gerektiğini” söyledi.

Boeing ve IAG CEO’ları.

Türk Hava Yolları’nın elinde 12 adet Boeing 737 MAX bulunuyor. Ancak kazalar sonrasında THY Genel Müdürü Bilal Ekşi yazılım sorunları düzeltilene kadar 737 MAX’ların uçurulmayacağını söylemişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.