Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

10 Avrupa şehri Airbnb’yle mücadele etmek için AB’den yardım istedi

The Guardian’da yer alan habere göre; 10 Avrupa şehri Airbnb’ye ve diğer tatil için ev-oda kiralama sitelerinin yayılmasıyla mücadele etmek için Avrupa Birliği’nden (AB) daha çok destek bekliyor. Tatil için kısa dönemli bir başka ülkede oda kiralanmasının uzun dönemli kiraları da yükselttiği belirtiliyor.

Amsterdam, Barselona, Berlin, Bordeaux, Brüksel, Krakow, Münih, Paris, Valencia, ve Viyana şehirlerinin birlikte hazırladığı açıklamada Avrupa Komisyonu üyelerinin gelecek ajandasında küresel olarak kısa süreli ev-oda kiralama sitelerinin alanını genişletmesinin ele alınması gerektiği belirtildi.

Avrupa Adalet Divanı Başsavcısının geçen nisan ayında açıkladığı bağlayıcı olmayan görüşüne göre Airbnb, geleneksel bir emlakçı yerine dijital bir bilgi sağlayıcısı olarak kabul edilmek zorunda. Bu statü mahkeme tarafından kabul edilirse, Airbnb ve benzeri diğer platformların internet sitesi üzerinden serbestçe faaliyetlerini yürütmesine izin verilecek. Daha da önemlisi bu kararın, kısa süreli oda kiralayan siteleri ev sahiplerinin hukuki sorumluluklarından kurtarması.

Hollanda Şehir Konseyi’nin yaptığı açıklamada “Avrupa şehirleri, evlerin ilk olarak ve en başta içinde yaşamak için kullandığına inanmaktadır. Çoğu şehirde ciddi bir konut kıtlığı var. Evlerin turistlere daha kolay kiralanması, geleneksel konut piyasasını ortadan kaldırdı” denildi.

AB’den destek bekleyen şehir temsilcileri, yerel otoritelerin kısa süreli tatil için ev kiralamanın patlamasının tam zamanlı kiracılar için kiraların artması ve mahalle ortamının “turistleşmesi” gibi yan etkilerine karşı durabilmesi gerektiğini belirtiyor.

Şehirlerin, sakinlerinin ihtiyaçlarını en çok anlayan yerler olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Kentsel planlama ve konut kurallarına uygun olarak yerel aktivitelerin düzenlenmesine her zaman izin verildi. İnternet devleri sözkonusu olduğunda bu artık mümkün değildir” tespitine yer verildi.

2007 yılında uygulanmaya başlanan Airbnb 2014 yılından beri birçok Avrupa şehrine yayılarak büyük bir patlama yaptı. Halihazırda Airbnb üzerinden evini kiralayan Amsterdam ve Barcelona’da 18 bin, Berlin’de 22 bin, Paris’te de yaklaşık 60 bin kişi var.

Paris’in konut yapımından sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Ian Brossat, ”Dijital çok uluslu şirketlerin şehirlerden daha güçlü olmasına değil, devletlerden daha güçlü olmasına izin verilmemelidir” dedi.

Yerel otoritelerin şikâyet ettiği, Airbnb üzerinden yarıdan fazla ev veya oda kiralayanın, ev ve oda kiralamaktan çıkıp çoğunlukla tüm evi yılın neredeyse tamamı için kiralaması ve bunların büyük çoğunluğunun büyük ölçekli ticari operatör olması. Bu değişim kiraların artmasına neden oluyor ve “aşırı turizmciliği” besliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.