Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Astronotlar 95 yıl sonra hareketlenen volkanın patlama anını 400 km yukarıdan görüntüledi

Avrupa Uzay Ajansı, geçen cumartesi günü 95 yıl sonra yeniden faaliyete geçen Raikoke volkanının patlama anını yayımladı.

Raikoke volkanı 95 yıllık uykusundan sonra ilk kez patlıyor. Avrupa Uzay Ajansı, volkanın 13-17 kilometre civarında yüksekliğe kül fırlattığını açıkladı.

NASA yetkilileri ise Terra ve Suomi NPP uydularının çektiği volkan patlamasının oluşturduğu bulut halkasının görüntülerini yayınladı.

Volkanolog Simon Carn NASA görüntülerini şöyle değerlendirdi: “Beyaz bulutlardan oluşan halka ortaya çıkan kolonun bazını oluşturuyor. Bu halka çevreden gelen havanın birleşmesi ve yoğunlaşmasıyla oluşmuş ve su buharı gibi görünüyor. Ya da deniz suları magmaya karışıp yükselmiş olabilir”

Kuzey Pasifik Okyanusu’nda yer alan Raikoke, Rusya’nın Kuril takımadalarında yer alıyor. Raikoke bilindiği kadarıyla daha önce 1778 ve 1924 yıllarında faaliyete geçmişti.

Cambridge Üniversitesi’nden Volkanolog Anja Schmidt, Raikoke volkan patlamasının atmosfere 2011’den bu yana en çok sülfür salınan doğa olayı olduğunu söyledi.

Rusya’da hava olaylarını takip eden Kiril Bakanov ise volkanın Rusya tarafından çekilmiş görüntülerini Twitter hesabından paylaştı.

https://twitter.com/WeatherSarov/status/1143928307207065601?s=20

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.