Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Balıkçı’nın iddiası: “1 Eylül’de öncekilerden çok farklı bir çözüm süreci başlayacak. Bu süreç, Türkiye’deki demokrasi güçlerinin de önünü açacak”

“Balıkçı” olarak bilinen İlhami Işık, 1 Eylül’de yeni bir çözüm sürecinin başlayacağını, ancak bu yeni sürecin öncekilere hiç benzemeyeceğini iddia ediyor. Işık’a göre, yeni çözüm sürecinin garantörleri arasında ABD ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi de var.

“Balıkçı” olarak bilinen İlhami Işık, yeni bir çözüm sürecinin başlayacağını iddia ediyor

Medyascope’tan Fatima Çelik’in sorularını yanıtlayan Işık’a göre Türkiye’de, bölgede ve uluslararası alanda yaşanan gelişmeler, Kürt sorununa dair yeni bir çözüm sürecinin hayata geçirilmesini gerekli kılıyor. İmralı sürecinin yeniden başlaması ise bunun bir kanıtı.

“Öcalan’ın mektubunun iktidar tarafından kullanılması, yeni çözüm sürecine henüz başlamadan zarar verdi”

Öcalan’ın son mektubunun, yenilenen İstanbul seçimlerinden iki gün önce iktidar tarafından yayımlanmasının, o dönem yapılan görüşmelerin önemini ve çözüme sunacağı katkıları gölgede bıraktığını söyleyen Işık, bu görüşmelerin aslında Kürt meselesinde Suriye’den Türkiye’ye pozitif bir etki yaratmak amacını taşıdığını söylüyor. Ancak Işık’a göre, iktidarın bu görüşmeleri İstanbul seçimlerine endekslemesi, yeni çözüm sürecinin inşasına zarar verdi. Buna rağmen iyimserliğini koruyan Işık, bu tahribatın bir hafta gibi kısa bir süre içinde düzeltilebileceğini söylüyor.

“Bölgedeki tüm aktörler, çözüm süreci için çaba harcayacak”

Işık, yeni çözüm sürecinin 1 Eylül itibarıyla başlayacağını iddia ediyor. Işık’a göre yeni süreç, geçmişte yaşananlardan çok daha farklı olacak. Işık, bu iddiasını 2013-2015 yılları arasındaki çözüm sürecine kıyasla hem Türkiye’de, hem bölgede, hem de uluslararası alanda değişen dinamiklere dayandırıyor.

Üstelik Işık’a göre yeni çözüm sürecinin garantör aktörleri de değişti. Artık işin içine ABD ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi de dahil olacak.

Işık ayrıca, yeni çözüm sürecinin eskisi gibi yalnızca iktidarın sürdürdüğü görüşme trafiğiyle ilerlemeyeceğini iddia ediyor. Çünkü Işık’a göre, İran haricinde, bölgedeki tüm aktörler, çözüm sürecinin sağlıklı ilerlemesi için çaba harcayacak. Böylece yeni çözüm süreci, katılımcı ve çok yönlü bir yapıya sahip olacak.

Işık, yeni çözüm sürecinin hem Türkiye’deki hem de bölgedeki demokrasi güçlerinin önünü açacağını umuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.