Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da koalisyon ortağı aşırı sağcı Lig Partisi’nin, milyonlarca euroluk maddi destek için Rusya ile gizli pazarlık yaptığı ortaya çıkarıldı

İtalya İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’nin lideri olduğu aşırı sağcı Lig Partisi’nin Rusya’dan yasadışı kaynak arayışına girdiği ortaya çıktı. Buzfeed, Salvini’nin sağ kolu olarak bilinen danışmanlarından Gianluca Savoini’nin beraberinde iki partili ile birlikte, geçen yıl ekim ayında Moskova’daki bir otelde üç Rus yatırımcı ile yaptığı gizli görüşmenin ses kaydına ulaştı. Ses kaydında, Savoini ve beraberindekiler iki ülkenin şirketleri arasında yapılacak bir petrol anlaşması karşılığında, Rus yatırımcılardan Lig Partisi’ne milyonlarca euro kaynak aktarmalarını istiyor. Buzfeed’in deşifresini de yayınladığı bir saatlik kayıtta, Lig Partisi temsilcileri siyasi partilerin yabancılardan maddi destek almasını yasaklayan İtalyan yasalarını baypas etmenin yollarını da tartışıyor.  

Ses kaydında, Savoini muhataplarına partisinin lideri Salvini’nin “Rusya’ya yakın olmalıyız” dediğini aktarıyor: “Avrupa’yı değiştirmek istiyoruz. Yeni Avrupa eskiden olduğu gibi Rusya’ya yakın olmalı çünkü egemenliğimizi istiyoruz.”

Buzfeed’in kimliklerini tam olarak tespit edemediği Ruslar ise Salvini’den “Avrupa’nın Trump’ı” olarak bahsediyor. Savoini, bu pazarlık sonucunda “her iki ülkenin karşılıklı olarak fayda sağlayacağı bir siyasi kampanya” yürüteceklerine güvendiğini de söylüyor.

Salvini’nin sağ kolu Gianluca Savoini, geçen hafta Roma’yı ziyaret eden Rusya lideri Putin şerefine verilen ziyafete de katılmıştı. Sızdırılan ses kaydında Savoini’nin Salvini’den “Avrupa’yı değiştirecek adam” diye söz ederken Ruslar ise Salvini’yi “Avrupa’nın Trump’ı” olarak selamlıyor.

Yapılan pazarlık ise ana hatları ile şöyle: bir Rus petrol şirketi İtalyan petrol şirketi Eni’ye, bir yıl içinde piyasa değeri 1.5 milyar doları bulan 3 milyon ton yakıt satacak. Alım satım işlerinin aracılara bırakıldığı anlaşma uyarınca birtakım indirimler devreye girecek, karşılığında 65 milyon euro da Lig’in kasasına girecek.

Kayıtta İtalyanlardan birinin “Çok basit” dediği duyuluyor, “bizim siyasilerin planlamasına göre, yüzde 4 indirimle, ayda 250 bin metreküp artı 250 bin metreküp, sürdürülebilir bir kampanya yürütülebilir.” Bir diğerinin ise, daha sonraki bir aşamada “Para aklama ile mücadele yasalarıyla sorun yaşayabiliriz” dediği duyuluyor. Bahsi geçen kampanyanın ise Avrupa Parlamentosu seçimleri için yürütüleceği tahmin ediliyor.

Matteo Salvini (sol başta) hayranlığını gizlemediği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ve Luigi Di Maio ile.

Pazarlık sonunda varılan anlaşma hayata geçti mi ve Lig Partisi’nin kasasına Rusya’dan para girdi mi, şu aşamada bilinmiyor. Savoini de Salvini de, Buzzfeed’in konuyla ilgili görüş alma talebini reddetmişler. İtalyan medyası uzun süredir, geçen yılki seçimler sonrasında yaklaşık bir yıldır iktidar ortağı olan Lig Partisi’nin Rusya’dan maddi destek aldığına dair iddiaları gündeme taşıyordu. Yabancı kaynaklardan fon almak İtalyan seçim yasalarının ihlali anlamına geliyor.

Sızdırılan kayıtlar, Avrupa’daki aşırı sağcı popülist hareketler ile Moskova arasındaki üst düzey ilişkilerin yeni bir kanıtı olarak büyük yankı yaratmış durumda. Avusturya’daki aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri Heinz Christian Strache, 2017’deki genel seçimler öncesinde partisine kampanya desteği için bir Rus yatırımcı ile pazarlık yaptığı ortaya çıkınca, geçen mayıs ayında başbakan yardımcısı olarak görev yaptığı koalisyon hükümetinden ve parti başkanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı. Fransa’daki aşırı sağcı Ulusal Birlik’in lideri Marine Le Pen’in de, 2014 yılında Kremlin’e yakın Rus bankalardan 11 milyon euro kredi aldığı biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.