Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman Geomar Araştırma Merkezi: İstanbul’da deprem riski artıyor

Almanya’nın Kiel kentinde bulunan Geomar Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi’nin son araştırması, İstanbul’da büyük bir depremin meydana gelebileceğini ortaya koydu. Marmara Denizi’ndeki tektonik gerginliklere dikkat çeken Alman bilim insanları, depremin 7.1-7.4 büyüklüğünde olacağını tahmin ediyor. 

Geomar; Marmara Denizi’nin 800 metre dibinde, iki buçuk yıl süren ölçümler sonucu Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın sıkışması nedeniyle tektonik gerginliklerin giderek biriktiğini belirledi. Deniz tabanında oluşan birikimlerin ilk kez kanıtlandığını belirten jeofizikçi Dietrich Lange, bu birikimlerin 7.1-7.4 büyüklüğünde bir depreme yol açabileceğini söyledi. Fay hattı çevrelerinin GPS sistemiyle düzenli olarak takip edilmesine rağmen GPS sinyallerinin deniz tabanına ulaşmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Alman bilim insanları, yeni geliştirdikleri sistem “GeoSea” ile Marmara Denizi’nde ilk kez hassas bir ölçüm yaptı. 

1999 İzmit depremiyle benzer etkilerin görüleceğini söyleyen araştırmacılar, sürecin büyük bir hassasiyet ile takip edilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener ise, olası bir depremde Gölcük depremine benzer ciddi can ve mal kayıplarının olabileceğini de vurguladı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.