Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın “ucube” dediği eseri yıkılan heykeltıraş Aksoy’a tazminat ödenecek: “Yokluğuyla var olan tek heykel benim heykelim”

2011’de Kars’a giden dönemin başbakanı Erdoğan’ın “ucube” dediği ve sonrasında yıkılan heykele ilişkin Anayasa Mahkemesi kararını verdi: “Mehmet Aksoy’un ifade ve sanat özgürlüğü ihlal edildi.” 

Heykeltıraş Mehmet Aksoy, 2006 yılında Kars Kalesi’nin karşısındaki tepeye barışı simgeleyen “İnsanlık Anıtı”nı yaptı. Dönemin başbakanı Erdoğan’ın “ucube” diyerek tepki göstermesinin ardından Kars Belediyesi’nin yıkım için ihaleye çıkardığı heykel, bir şirket tarafından 26 Nisan 2011’de 272 bin lira karşılığı yıkılmaya başlandı. Heykelin yıkımı sırasında “çocukları öldürülüyormuş gibi” hissettiğini söyleyen Aksoy, eserine “ucube” dediği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunup Erdoğan hakkında tazminat davası açtı. 

Olayın üzerinden sekiz yıl geçtikten sonra dün toplanan AYM Genel Kurulu, Aksoy’un ifade ve sanat özgürlüğünün ihlal edildiği ve kendisine tazminat ödenmesi gerektiği yönünde karar verdi. 

Medyascope’a konuşan Aksoy, AYM’nin aldığı karar için “Kanun, hukuk, adalet tanımazlığa karşı alınmış bir karardır. Sanatın ve fikirlerin özgürlüğünün hapsedilemeyeceği, kısıtlanamayacağı kararı çıkmıştır bugün” dedi. 

Heykeli yerine koyma umudu

Adaletin yerini bulduğunu söyleyen heykeltıraş Aksoy, karardan çok mutlu olduğunu ve heykelinin “yokluğuyla var olduğunu” söyledi. “Sanatın gücüyle kimse uğraşamaz” diyen Aksoy, “insanların sanatın hapislere atılıp zincirlere vurulamayacağı konusunda ders almalarını umduğunu” dile getirdi.

Heykelin yıkımı sırasında kötü zamanlar geçirdiğini belirten Aksoy, süreç boyunca anıtın tekrardan yapılması konusunda hep umutlu olduğunu söyledi. Artık hukuki temellerin bulunduğunu söyleyen Aksoy, en kısa zamanda İnsanlık Anıtı’nın tekrar Kars’ta Üçler Tepesi’nde yapılacağını dile getirdi.

Melih Gökçek de sanatçının heykelini kaldırtıp tazminat ödemişti

Aksoy, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in 1994 senesinde “Periler Ülkesinde” isimli heykeli hakkında “Ben böyle sanatın içine tükürürüm” diyerek heykeli kaldırttığını hatırlattı. Bu durum da davaya konu olmuş, Aksoy Gökçek’e mahkeme kararıyla tazminat ödetmişti. 

Periler Ülkesinde adlı heykel yeniden yerine konulmuş, Aksoy “Yaptırım gücünü elinde bulunduran insanlar kanunsuz olabilir” demişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.