Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İki yıl sonra RTÜK’e üye gönderen HDP’den Medyascope’a açıklama: “RTÜK’te hak ettiğimiz üyeliği nihayet AKP’den geri aldık”

TBMM Genel Kurulu’nda RTÜK’e atanacak AKP, CHP ve HDP’ye düşen üyelikler için seçim yapıldı. Meclis’in üçüncü büyük partisi HDP, yaklaşık iki yıl sonra RTÜK’e ilk kez üye verdi. HDP’nin RTÜK kontenjanına HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt seçildi. 

HDP’nin neden RTÜK üyesi yoktu?

Partilerin milletvekilleri sayısına göre RTÜK üye sayıları belirleniyor. Altı sene boyunca görev yapan üyelerin, görevleri bitene veya istifa edene kadar görev ve sayı değişikliği yapılamıyor. 2017 yılında Meclis Genel Kurulu’nda RTÜK’te görev süreleri sona eren üç üyelik için seçim yapıldı. Seçimin sonunda AK Parti kontenjanından iki, CHP kontenjanından bir üye belirlendi. 36 milletvekili bulunan MHP’nin RTÜK’te iki üyesi bulunurken, 54 milletvekili bulunan HDP’nin üyesi kalmadı. 

Üye sayısı eksildiği zaman, RTÜK TBMM’ye yazı yollar ve bir seçimin yapılmasını talep ediyor. TBMM de partilerin sandalye sayısını baz alarak oran cetveli çıkarıyor ve bu orana göre partilere üye sayısı veriyor. HDP’nin RTÜK üyesi Ahmet Yıldırım, 2015 yılında istifa etti ve onun boşalan üyeliği yerine seçim yapılarak HDP’li Ersin Öngel geldi. Öngel’in 2017 yılında dolan görevinden sonra HDP’nin 2019 yılına kadar RTÜK’te üyesi bulunmadı. Halkların Demokratik Partisi’nden konuştuğumuz ismini vermek istemeyen bir yetkili o dönemde HDP’nin hakkının usulsüz bir şekilde elinden alındığını ve HDP’nin vermesi gereken yeni üye yerine AKP’den bir üyenin RTÜK’e gönderildiğini belirtti. 

Aynı yetkili, o dönem yaşananları şöyle anlattı: “HDP’nin o dönemde Meclis’te 54 sandalyesi vardı ve orana göre partimizin bir üyesi bulunması gerekiyordu. Ama AKP’nin de dört olan sayısının da beşe yükselmesi lazımdı. Yani hem bizim hem onların bir üyesi olması gerekiyordu. Öngel’den sonra boşalan üyeliği AKP bizden aldı ve kendi üyelerini getirdi. AKP’nin aldığı üyelik aslında bizimdi.” 

Kurada “HDP çıkabilir korkusu” yüzünden kurumda bir ilk gerçekleştirildi

MHP’nin 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra bir olan üye sayısı ikiye yükseldi fakat 1 Kasım seçimlerinde tekrar bu sayı bire indi. MHP’nin hak etmediği iki koltuktan birini boşaltmadığını söyleyen HDP yetkilisi, “7 Haziran seçimlerinde, MHP’nin de HDP’nin de 80 sandalyesi vardı. Normalde sayı ortak olunca kura çekilmesi gerekiyordu. Ancak kurada ‘HDP çıkabilir korkusuyla’ kurum tarihinde bir ilk gerçekleştirildi. İki partiye de aday gönderilmesi konusunda yazı gönderildi ve oylama yapıldı. Oylama sonucunda AKP ve MHP’nin oy çokluğu nedeniyle ‘MHP’den RTÜK’e üye gönderilmesi’ kararı çıktı” dedi.

MHP’nin üyelerinin görev süresinin 2021 yılına kadar devam edeceğini söyleyen HDP yetkilisi, İYİ Parti’nin de üyesinin bulunması gerektiğini ve bunun için de MHP’nin üyelerinin görev süresinin dolması gerektiğini belirtti. Şu anki üye seçimleri 24 Haziran seçimleri baz alınarak yapılıyor, buna göre AKP’nin beş olan üye sayısı dörde düştü. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.