Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şanlıurfa Siverek’in unutulmuş mahallesinde halk isyan ediyor: Mezarlarımızı tilkiden koruyun

2012 yılında Şanlıurfa Belediyesi’ne ‘büyükşehir’ statüsünün verilmesinin ardından Siverek ilçesine bağlı köylerin statüsü de mahalle olarak değiştirildi. Kayseri Mahallesi de bunlardan biri. Ancak mahalle sakinleri, kağıt üzerinde isminin değiştirilmesi dışında Kayseri Mahallesi’nin “unutulduğunu”, yetkililer tarafından ihmal edildiğini söylüyor.

En büyük sıkıntı mahalle mezarlığının bakımsız kalması

Kayseri Mahallesi Muhtarı Mehmet Hanifi Ağırtaş, mezarlığın durumuna ilişkin, “Tilkiler kuyular kazıp mezarlığa zarar veriyor. Bzen mezarlığın orada kemikler görüyoruz. Mezarlığımız yıllardır böyle. Bu alan 1963’ten beri mezarlık olarak kullanılıyor ve ulaşmaya çalıştığımız hiçbir yetkili bizi muhatap almadı. Bütün çabalarımıza rağmen, ne Siverek Belediyesi ne de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi gelip mezarlığa baktı.”

Yetkililerden herhangi bir yanıt alamayan mahalleli, kendi imkanlarıyla mezarlığın etrafını tel örgülerle çevirerek, mezarlığı yabani hayvanlardan korumaya çalışıyor. Fakat bu önlemler de tilki gibi yırtıcı hayvanların mezarlığa zarar vermesine engel olamıyor.

Mahallelinin sorunları mezarlıkla bitmiyor. Mahallede kanalizasyon için gerekli altyapı kurulmadığından, kanalizasyona gitmesi gereken atık su yüzeyde kalıyor ve mahallede kirliliğin yanı sıra, artan sivrisineklerin de etkisiyle hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Bu kirlilikten en çok etkilenenler ise çocuklar.

70 haneli Kayseri Mahallesi’nde nüfusun tamamı aynı soyadı taşıyor. Mahallede bir dönem muhtarlık yapan Ali Ağırtaş, dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e bir mektup vererek mahallenin sorunlarını iletmeye çalıştıklarını, fakat herhangi bir yanıt alamadıklarını söyledi. Aktaş, “Mezarlarımızın güvenliğini sağlamak için beton ile çevrilmesi, üstüne tel örgü çekilmesi gerekiyor” diyor ve ekliyor: “Ama sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Hiç kimsemiz yok.”

Yol yok, ölülerimiz için Siverek merkezdeki taziye evine gitmek zorunda kalıyoruz”

Eski Muhtar Ali Ağırtaş, mahallenin yol sorununa da değiniyor. Mahalle sakinlerinden Kazım Ağırtaş da aynı dertten mustarip. “Ben 59 yaşındayım, bir gün olsun buraya belediyeden birinin gelip de bir çalışma yaptığını görmedim. Kayseri bir köy iken kanunla mahalle oldu ama yıllardır ne gelen var ne giden” diyor.

Hem eski Muhtar Ağırtaş hem de Kazım Ağırtaş mahallede taziye evi bulunmadığı için Siverek merkeze gitmek zorunda kaldıklarını belirtiyor ve sorunun bir an önce çözülmesini talep ediyor.

“Büyükşehir sadece merkez ilçelere yetebiliyor. Kırsalın binlerce şikayet dilekçesi dosyalanmış halde bekliyor”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Mezarlık Şube Müdürü Mustafa Özdemir ise konu ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: “Urfa Siverek’teki köylerin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasının ardından işleri bir sıraya koymak gerekti. Önce merkez ilçelerden başlandı. Daha sonra merkeze bağlı mahallelerde çalışmalara devam edilecek.”

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden ismini vermek istemeyen bir çalışan ise “Büyükşehir sadece merkez ilçelere yetebiliyor. Kırsal mahallelerle ilgili (Kayseri gibi) binlerce şikayet dilekçesi dosyalanmış durumda bekliyor ancak bir adım atılamıyor. Bu durum personel eksikliğinden kaynaklanıyor. Siverek’te büyükşehir belediyesine bağlı olarak çalışan bir tek personel dahi yok. Her ilçede konu ile ilgilenecek birimlerin kurulması gerekiyor fakat Şanlıurfa büyükşehir statüsüne getirildiğinden beri bu durumla ilgili herhangi bir adım atılamadı.”

Aynı çalışan, Kayseri Mahallesi sakinlerinin ve muhtarının sıkıntılarını dile getirdiği taziye evleri ile ilgili çalışmaların ise ilçe belediyelerinin tasarrufunda olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler