Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IPCC: İklim değişikliği artık gıda kaynaklarını da tehdit ediyor!

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Dünya Meteoroloji Teşkilatı (WMO)’nun ortak çalışmalarını yürüten Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) hazırladığı “İklim Değişikliği ve Toprak” başlıklı son rapora göre, toprak ve su kaynakları aşırı kullanım ve iklim değişikliği sebebiyle tehdit altında.

IPCC’nin 52 ülkeden 107 uzmanın 7000 çalışmasını bir araya getirerek hazırladığı raporu, Cenevre’de açıklandı. Çözüme giden yolların daraldığını belirten rapora göre, zaten en az yarım milyar insan çöle dönüşen arazilerde yaşıyor. Çölleşen bölgelerdeki toprak kayıpları alışılmış oranın 10 ila 100 kat üzerinde hızlandı.

İklim değişikliği sel, kuraklık, fırtına gibi gıda kaynakları üzerinde etkiye sahip büyük hava olaylarını tetikliyor. IPCC’nin raporuna göre, bu durum zamanla küresel besin arzını daraltıp tehditleri daha da kötüleştirecek. Günümüzde, dünya nüfusunun yüzde 10’undan fazlası yetersiz besleniyor ve gıda kıtlığı uluslararası göçleri de artırabilir.

Raporun baş yazaralarından biri olan NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü kıdemli araştırma uzmanı Cynthia Rosenzweig, bazı kıtalarda aniden gıda krizlerinin gelişebileceği tehlikesinden bahsediyor: “Bir anda herkes besinsiz kalabilir. Ve bütün bunların aynı anda olma ihtimali var.”

Raporda çözüm yolları sıralanırken, dünyadaki toprak ve su kullanımının yanı sıra, tüketici davranışlarının da yeniden değerlendirilmesinin gerektiğinin altı çiziliyor. Çözüm önerileri arasında ise toprak verimliliğini artırmak, daha az tüketim, insanları sığır ve et türü gibi besinlerde diyete ikna etmek yer alıyor.

Dr. Rosenzweig, “Çalışmamızın önemli bulgularından biri, birçok eylem planına ihtiyacımız olduğu ve bu çözümlerin uygulanması için gereken şartlar; finansal destek ve çevre dostu dikkat” dedi.

Raporda bazı yazarlar, gıda kıtlıklarının, dünyanın fakir bölgelerini daha zengin olanlardan çok daha fazla etkileyebileceğini öne sürüyor. Bu durum dünyada politikaları değiştirebilecek bir göç akışını artırabilir. Aberdeen Üniversitesi’nde bitki ve toprak bilimi profesörü Pete Smith, “İklimden dolayı yaşanan baskılar insanları göç etmeye zorlayacak. İnsanlar oldukları yerde kalıp ölümü beklemez, göç ederler” diyerek ileride yaşanılabilecekleri anlatıyor.

2010-2015 yılları arasında ABD ve Meksika’ya doğru yola çıkan El Salvador, Guatemala ve Honduraslı göçmenlerin sayısı beş kat arttı. İnsanlar kuraklık ve çölleşme sebebiyle yaşadıkları bölgelerden göç ediyor. Araştırmacılar insanların yer değiştirmesini iklim değişikliğinin etkisi olarak değerlendiriyor.

Rapor genel olarak karamsar bir tablo çizse de gıda sistemini daha verimli hale getirerek tehditleri ortadan kaldırmak için hâlâ zaman olduğunu söylüyor. Raporun yazarları, daha iyi toprak yönetimi, mahsul çeşitliliği ve ticarette daha az kısıtlamalarda dahil olmak üzere, gıdaların nasıl üretilip dağıtılacağı konusunda değişiklik yapma çağrısında bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.