Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guardian: “Amazon, Çin’deki üretim tesislerinde yasadışı çocuk işçi çalıştırıyor”

Guardian, dünyanın en zengin şirketlerinden biri olan Amazon’un Çin’deki üretim tesislerinde çocuk işçilerin hangi koşullarda çalıştırıldığını ortaya çıkardı. Habere göre, Amazon’un Çin’deki üreticisi Foxconn, akıllı hoparlör üretimi için çocukları uzun mesai saatlerine maruz bırakıyor. Foxconn, aynı zamanda Apple için iPhone da üretiyor.

Çin’de, fabrikalarda 16-18 yaş arası öğrencilerin çalışması yasal. Ancak gece mesaisine kalmaları kanuna aykırı. China Labor Watch sendikasının, Guardian ile paylaştığı dokümanlar yaşanan yasadışı faaliyetleri aydınlığa kavuşturdu.

Habere göre, Hengyang bölgesindeki teknik lise öğrencileri, stajyer olarak Foxconn tarafından işe alınıyor. Teknik lisenin öğretmenleri ise öğrencilerinin başında durmak için şirket tarafından maaş alıyor. Öğretmenler, öğrencilerini motive etmeleri ve yasadışı uzun çalışma saatlerini kabul etmeleri için kullanılıyor.

Guardian’ın raporu yayınlamasından sonra Foxconn’dan açıklama gecikmedi. Şirket, öğrencilerin yasal çalışma yaşında olduğunu, verilen imkân ile zanaat öğrendiklerini ve uzun çalışma saatlerine tabi tutulmadıklarını öne sürdü.

Ancak, araştırmacılar ile konuşan işçiler aksini iddia ediyor. İşçilerin söylediğine göre, yaptıkları işin okudukları bölüm ile bir ilgisi bulunmuyor ve geç saatlere kadar çalıştırılıyorlar.

Öğrenciler mezuniyetle tehdit ediliyor

Matematik okuyan 17 yaşındaki Xiao-Fang, Foxconn tarafından temmuz başında işe alındı. Görevi ise Amazon’un ürettiği akıllı hoparlör Echo Dots’lara ekran koruyucu filmi yapıştırmak. Xiao-Fang, öğretmeni tarafından işe yönlendirildiğini ve haftada 6 gün 12 saat çalışmasının istendiğini aktardı. Mesaiye kalmak istemediğini daha önce söylediğinde, öğretmeni ona eğer mesaiye kalmazsa mezuniyetinin aksayacağını ve üniversite burs başvurusu yapamayacağını söylediğini iddia etti.

Fabrika koşulları ise pek iç açıcı değil. Fang, öğlen yemekleri için 15 dakikalık bir molaları olduğu, üretim masalarında aydınlatma kuvvetli olduğundan içerisinin çok sıcak olduğunu anlattı.

Xiao-Fang gibi binin üzerinde işçi, saati 1.5 dolara çalıştırılıyor. Birleşmiş Milletler’in ekstrem yoksulluk sınırı günlük 2 dolar. Foxconn öğrenci başına, okullara aylık 70 dolar ödüyor.

Amazon: Gereken yapılacak

Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos’un sahibi olduğu Amazon da olay ile ilgili açıklama yaptı. Yaşananların şirketin etik kurallarına uygun olmadığını ve gerekenin en yakın zamanda yapılacağını duyurdu.

Raporda ayrıca, son zamanlarda çocuk işçi alımının arttığı ve bunun sebebinin ABD-Çin ticaret savaşı olduğu öne sürülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.