Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır, Van ve Mardin’e kayyum atanmasına karşı tepkiler büyüyor: “Halkın iradesini tanımıyorlar ve buna da demokrasi diyorlar”

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın belediye başkanlığı görevlerinden alınarak ve yerlerine kayyum atanmasına karşı tepkiler sürüyor.

Görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı yaptığı açıklamada, kendisine tebliği edilen belgeyi imzalamadığını, “Bu iradeyi bana veren halk adına bu belgeyi imzalamayı onursuzluk olarak görüyorum ve imzalamıyorum” diyerek duyurdu.

Bir önceki dönemde olduğu gibi yine görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise, “Halkın iradesini tanımıyorlar ve buna da demokrasi diyorlar” dedi.

“Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur

HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) bugün olağanüstü toplandı. Yapılan açıklamada belediyelere kayyum atanmasına ilişkin olarak, “Bu yeni ve açık bir siyasi darbedir. Bu aynı zamanda Kürt halkının siyasi iradesine dönük açık ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin, provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların tetikçisidir ve bir darbe odağıdır. Halkın iradesini gasp eden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan bir iktidar karşısında tüm demokrasi güçlerini, vicdan sahibi tüm yurttaşlarımızı, Meclis içindeki ve dışındaki tüm muhalefet partilerini, sivil toplum kuruluşlarını, sendika ve meslek birliklerini, demokratik dernekleri dayanışmaya çağırıyoruz” denildi.

CHP MYK bugün toplanıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Merkez Yönetim Kurulu (MYK) da bugün (19 Ağustos 2019 Pazartesi) saat 12:00’de CHP Genel Merkezi’nde, Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak.

Kayyum atamalarına ilişkin CHP’den ilk tepki İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan gelmişti. Bekaroğlu, kayyumlara ilişkin olarak “Bu kafa Kürt ve terör sorununu çözmez, sadece kullanır” demiş, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da “Yeni bir darbeyle karşı karşıyayız. Darbeler sadece tankla, topla olmuyor. Halkın iradesine darbe, sandığa darbe yapıldığını da hep birlikte görüyoruz. Hukuka da demokrasiye de sığmayacak bir durumla karşı karşıyayız” açıklamasında bulunmuştu.

“En basit deyimiyle idari bir darbedir”

Kayyumlara ilişkin olarak bir diğer tepki de Diyarbakır Barosu’ndan geldi. Baro adına açıklama yapan Başkan Cihan Aydın, “Seçilmişleri idari bir karar ile görevlerinden almak en basit deyimiyle idari bir darbedir. İdare ve hükümet bir kez daha YSK, kararına rağmen -ki YSK aynı zamanda bir mahkemedir- İçişleri Bakanlığı aldığı bu idari karar ile YSK’nin kararını ortadan kaldırmıştır. Türkiye’de yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı tartışılmaya gerek duymayacak şekilde kan kaybetmiş durumda. Bu hukuksuzluğun ısrar ile denenmesinin ve bundan bir sonuç alma beklentisinin nasıl bir devlet aklı olduğunu anlamakta güçlük çekiyorum. 2016 yılında da denendi, siyasal anlamda tutmadı. Hukuk olarak zaten bu uygulamayı bir yere oturtmak ve değerlendirmek mümkün değil” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.