Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan’da Ömer el Beşir’in yargılanmasına başlandı

Sudan’da 30 yıl boyunca devlet başkanlığı görevini yürüten Ömer el Beşir, 19 Ağustos Pazartesi günü ilk kez hâkim karşına çıktı. Devrik lider “yabancı para bulundurma”, “rüşvet” ve “yasadışı yollardan hediye almak” ile suçlanıyor.

Halkın yoğun gösterileri sonucu ordu tarafından 11 Nisan’da görevden alınan el Beşir, bulunduğu hapishaneden askeri konvoy eşliğinde Hartum’daki mahkemeye getirildi.

Sudanlı Polis yetkilisi Ahmed Ali, el Beşi’in Suudi Arabistan’dan 90 milyon dolar nakit para aldığını iddia etti. Ömer el Beşir polis sorgusu sırasında paranın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman tarafından gönderildiğini söyledi.

Askeri Geçiş Komisyonu Başkanı General Abdel Fattah Bourhane, eski devlet başkanının evinde nisan ayının sonunda güvenlik güçleri tarafından yapılan aramada 113 milyon dolara (yaklaşık 645 milyon 818 bin TL) eşdeğer paranın bulunduğunu açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 4 Mart 2009’da Ömer el Beşir’in, 2003’te gerçekleşen Darfur Savaşı’nda verdiği emirlerden dolayı insanlığa karşı suç işlediğini belirterek hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Birleşmiş Milletler savaşta 300 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, 2,5 milyon kişinin de yer değiştirdiğini belirtiyor.

Sivil yönetime geçiş aşaması     

17 Ağustos’ta imzalanan geçiş anlaşmasına göre Sudan 39 ay boyunca altısı sivil, beşi askerden oluşan bir konsey tarafından yönetilecek. Konsey ilk 21 ay bir general, geri kalan sürede ise bir sivil tarafından yönetilecek.

Anlaşmadan sonra AFP’ye konuşan bir Sudan vatandaşı, “Bugün mutlu olmak için ilk gün. Ne ramazan ne de Kurban Bayramı boyunca hiç mutlu olmadık. Siyah kıyafetleri çıkarmak için iyi bir zaman çünkü önceleri üzgündük. Bundan böyle giysilerimizi ve yaşamımızı değiştireceğiz. Çok şey değişecek ve artık dünya Sudan’ı tanıyacak” dedi.   

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.