Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kolombiya’da FARC’ın içindeki muhalifler yeniden silahlı mücadele çağrısı yapıyor

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) içinde yer alan ve 2016 yılındaki barış sürecine karşı çıkan muhalifler yeniden silahlı mücadele çağrısında bulundu. Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque ise bu çağrıya askeri müdahale kararıyla yanıt verdi.

FARC’ın eski gerilla liderleri Youtube’da paylaşılan bir videoda, barış sürecini bitirdikleri ve yeniden silahlanma çağrısı yaptıkları görülüyor. 2016 yılında yapılan barış anlaşmasını bir ihanet olarak gören FARC’ın iki numaralı ismi Ivan Marquez, 32 dakikalık videoda, “tüm dünyaya baskı karşısında evrensel insan hakları adına silahlı mücadeleye çağrı yaptıklarını ve ikinci Marquetalia’yı (1964 yılında başlayan isyan hareketinin merkezi) başlattıklarını” söyledi.

Buna karşılık, Barış Özel Mahkemeleri adı verilen Kolombiya mahkemeleri FARC’ın bu açıklamayı yapan liderlerinin tutuklanması talimatını verdi. Devlet Başkanı Duque ise söz konusu FARC’ın eski liderlerinin açıklaması karşısında askeri bir müdahale gerçekleştirileceğini söyledi. Duque ayrıca, komşu Venezüela’nın Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun FARC’ı koruduğunu ve kolladığını da iddia etti. Temmuz sonunda Maduro, Marquez’in de aralarında olduğu eski FARC liderlerinin ülkelerinde iyi karşılanacağını açıklamıştı. AFP’nin haberinde, sözkonusu videonun teknik altyapısının Venezüela’nın batı bölgesinden sağlandığı belirtildi.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque

Kolombiya hükümetinin Barış Yüksek Komiseri Miguel Ceballos da “durumun son derece vahim ama şaşırtıcı olmadığını” söyledi. Ceballos bu kişilerin durumunun uluslararası seviyede soruşturulması gerektiğini ve FARC’ın eski liderlerinin 2016 yılında gerçekleştirilen barış sürecine karşı olduklarını halihazırda bildiklerini de sözlerine ekledi.

“Bir anlam ifade etmiyor

FARC’ın mevcut lideri Rodrigo Londino ise “bu sözlerin bir anlam ifade etmediğini çünkü insanların çoğunluğunun barışa bağlı olduğunu” söyledi. Eski FARC Başkanı Santos da FARC üyelerinin yüzde 90’ının barış sürecine bağlı olduklarını vurguladı. Kolombiya istihbarat birimlerine göre, FARC’ın yaklaşık 2300 kişilik muhalif grubu barış sürecine katılmıyor. FARC 2016 yılındaki barış anlaşmasından sonra siyasi bir partiye dönüşmüştü. Ancak Ivan Marquez ve birçok FARC üyesi, hükümetin barış anlaşmasının yükümlülüklerine uymadığını söyleyerek muhalif kanada geçmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.