Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran ve Fransa arasında nükleer anlaşma konusunda sıcak sinyaller

İran hükümet sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında nükleer anlaşma konusunda bir telefon görüşmesi yapıldığı bildirildi. Tahran’daki yetkililer bu konuda iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının giderek kapandığını söyledi.

Tahran’dan yapılan açıklamada, nükleer anlaşmanın geleceği ile ilgili olarak iki ülke liderlerinin görüşlerinin birbirine yakınlaştığı belirtildi. İki liderin telefon konuşması yaklaşık iki saat sürdü. ABD’nin geçen yıl anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiğini bildirmesinin ardından Batı dünyası ile İran arasındaki anlaşmanın tamamıyla çökmesinden çekiniliyordu. İran hükümeti sözcüsü Ali Rabiei “Birçok konuda iki tarafın farklı görüşlerinin birbirine yaklaştığı. Artık daha çok teknik konularla ilgili görüşmelerin sürdürülecek” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani

2015’te imzalanan nükleer anlaşma temel olarak, İran’a karşı ekonomik ambargoların kalkması karşılığında Tahran’ın nükleer faaliyetlerini sınırlandırmasını esas alıyordu. Ancak geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan çekilmesi ve İran’a karşı ambargoları bir kez daha devreye sokmasıyla, İran uranyum zenginleştirme programına yeniden hız verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Öte yandan, Macron daha önce İran’a söz verdiği 15 milyar euroluk petrol alım kredisini tekrar gündeme getirdi. Ancak ABD yaptırımları sözkonusuyken, bir Fransız şirketinin İran ile temas kurmasının zor olduğu düşünülüyor. Tahran ekonomik ambargolar kalkarsa Batı ile yapacağı anlaşmada, günde en az 700 bin varil petrol ihraç etmeyi planlıyor. Ancak şu anki ambargolar altında bu sayı 300 bin varil civarına düşmüş durumda.

Şu anda Trump’ın yeni bir nükleer anlaşmayı nasıl müzakere edeceği konusu son derece belirsiz. Ancak Macron yeni bir anlaşma için bütün şartları zorluyor. Macron’un avantajlarından biri de, görüşmelerde İngiltere ve Almanya’nın desteğini almış olması. ABD, İran’ın sözkonusu anlaşmayı tekrar müzakere etmesini, balistik füze programını askıya almasını ve İran’ın bölgedeki müdahalelerini azaltmasını talep ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.