Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

MetroPOLL araştırdı: Seçmen Netflix’in RTÜK denetimine girmesine karşı

Araştırma şirketi MetroPOLL, “Türkiye’nin Nabzı” araştırmasının ağustos ayı verilerini yayınladı. “Seçmenin Suriyeli Sığınmacılara ve Suriye Politikalarına Bakış Açısı” başlığıyla yayınlanan araştırmada, bu konu ile ilgili görüşlerinin yanı sıra, Türkiye’nin son haftalardaki gündemine ilişkin tepkilere de yer verildi. Büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlar ile Kaz Dağları üzerinden çevre sorunlarına bakış açısının da incelendiği araştırmada yer alan konulardan biri de, RTÜK’ün Netflix’e ve diğer dijital yayın platformlarına getirdiği denetim oldu.

Seçmenin yüzde 20’si Netflix ve benzeri platformlara üye

Araştırmaya göre, Netflix’in genç seçmenler arasında tanınırlık oranı yüzde 66 civarıyken, 55 yaş üstü seçmenlerde bu oran yüzde 31’de kaldı. Araştırmacıların soru yönelttiği seçmenlerin yüzde 48’i ise Netflix vb. platformlar hakkında fikrinin olmadığını söyledi. Seçmenin yüzde 20’sinin Netflix vb. platformlara aboneliği varken, bu oran gençlerde yüzde 30’a çıktı.

Netflix gibi platformlara üyeliğin partilere ve yaşa göre dağılımı:

RTÜK denetimini seçmenin yalnızca yüzde 18’i olumlu karşılıyor

Araştırmada seçmene Netflix vb. dijital platformlara getirilen RTÜK denetimine ilişkin fikirleri de soruldu. Seçmenin yüzde 42’si denetimi olumsuz karşıladı, yüzde 39’u bu konuda fikri olmadığını söylerken, yüzde 18’i ise bu denetimi olumlu bulduğunu bildirdi.

Denetime verilen tepkinin partilere ve yaşa göre dağılımı:

Seçmenin yüzde 37’si basın ve ifade özgürlüğünün zedeleneceğine inanıyor

“RTÜK’ün uygulayacağı erişim engellemesi sonucunda basın ve ifade özgürlüğünün zedeleneceğine inanıyor musunuz?” sorusu yöneltilen seçmenin yüzde 37’si “Evet” diye cevap verirken, yüzde 25’lik bir oran, ifade özgürlüğünün zedelenmeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin fikirlerin partiye ve yaşa göre dağılımı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.