Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Ümraniye’de Kuran kursunda istismar iddialarını araştırdı: Mahalleli sessizliğini koruyor, iddiaları reddediyor

Medyascope, Ümraniye’de Fıkıh-Der’e ait yatılı Kuran kursunda öğrencilere cinsel istismar iddialarını araştırdı. Derneğin bulunduğu binada tüm tabelalar söküldü, dernek boşaltıldı. İddialarla ilgili konuşan tek kişi ise mahalle muhtarı oldu. Muhtar Ziya Doğan, iddiaların gerçek dışı olduğunu öne sürdü.

Dilek Şen ve Hazar Dost’un izlenimleri:

Yukarı Dudullu Mahallesi’ndeki Fıkıh-Der’in yer aldığı sokağı güçlükle bulabildik. Taksilerin bile gitmeyi reddettiği, mahallenin ücra köşesindeki bu sokakta, cam ve mobilya atölyeleri var. Kursun yeri, halen beş katlı bir binanın sonradan yapılmış çatı katında. Konu hakkında görüntü ve bilgi vermek istemeyen esnaflar, aylardır kimsenin binaya gelmediğini belirtti. Google’da dahi açık adresine ulaşabileceğiniz derneğin şimdi ne tabelası var ne de öğrencisi.

İddiaların odağındaki dernek binasında kimse yok

Esnaf, derneğin dört beş yıl boyunca burada faaliyet gösterdiğini söyledi. Kursun ruhsatsız olduğunu iddia eden de oldu, sadece “yatılı” izninin olmadığını söyleyen de. Fakat hemen hepsi, “İyi insanlardı. Biri bir okulda öğretmendi. Bu iddialara inanmak istemiyorum” dedi. Biriyse, “İftira attılar hocalara” diye konuştu.

Binaya girdiğimizde ise, kursun yakın bir tarihe kadar çalıştığını ancak şimdi kapalı olduğunu gördük; daire içinde giyilen ayakkabılar hâlâ oradaydı.

Mahalleli tutuklamalara rağmen iddialara inanmıyor

İkinci gün yeniden oraya vardığımızda, sokakta yeniden çekim yapmamız mümkün olmadı. İlk kez konuştuğumuz iki esnaf, “Burası aşırı muhafazakâr bir mahalle. Burada sizi terslerler ya da hocaları desteklerler. Size bir şey çıkmaz buradan” dedi ve gitmemizi istedi.

Konunun ayrıntılarını mahalle muhtarına sormak için tarif alıp yürümeye başladığımızda, bir kamyonet yanımızda durdu ve aracı kullanan kişi “Dün burada siz mi görüntü aldınız?” diye sordu. Yanıt vermeden sokaktan ayrıldık.

Nihayetinde muhtarlığa ulaştığımızda Yukarı Dudullu Mahallesi Muhtarı Ziya Doğan, haberlerin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü: “Tamamen yalan ve yanlış bir haberdir. Bunların amacı belli. İnsanlar çocuklarını Kuran kursuna göndermesin istiyorlar.”

Ne olmuştu?

Ümraniye’nin Yukarı Dudullu Mahallesi’ndeki Kuran kursunda cinsel istismar iddiası, kurstan ayrılan 17 yaşındaki H.R.Ö.’nün ifadesiyle ortaya çıktı. Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre, kursta çok sayıda çocuk cinsel istismara uğradı. Dava kapsamında üç kişi tutuklu.

Kamera: Hazar Dost

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.