Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İBB’de yıl sonunda 1 milyar 800 milyon liralık tasarruf sağlanması planlanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Eylül ayı Meclis toplantısının ikinci birleşimi bugün gerçekleştirildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun olmaması nedeniyle Başkanvekili Göksel Gümüşdağ’ın başkanlık yaptığı toplantıda bütçe ve borçlanma tartışması yaşandı.

İBB’nin Eylül ayı Meclis toplantısı bugün yapılan son birleşimle sona erdi. Başkanvekili Göksel Gümüşdağ’ın başkanlık yaptığı toplantıda komisyonlardan çıkan 138 önerge oylandı, komisyonlara iade edilen 5 önerge hariç hepsi kabul edildi.

“700 milyona ihtiyacımız var”

Mecliste tartışılan en önemli gündem ise borçlanma yetkisi ve İBB bütçesinin son hali oldu. CHP İBB Meclis sözcüsü Tarık Balyalı, geçmiş dönemde 1 milyar 525 milyon lira borçlanma yetkisi alındığını hatırlatarak, İBB’nin son mali durumunu şöyle özetledi: “Bu ay itibarıyla 575 milyon ödeme yapıldı piyasaya. 850 milyon daha ödeme yapılacak ve böylelikle aldığımız kredinin 1 milyar 400 milyon lirasını dağıtmış olacağız. Yönetime geldiğimizde 10 milyar finansman açığımız vardı. 2 milyar 600 milyon kredi ödemesi, 7 milyar 400 milyon da bütçe ödemesi vardı. Toplam 10 milyarlık açık 7.6 milyar liraya düşmüş gözüküyor. İhale zamanı geldi. İştiraklerimizin belediyeden ihale alabilmesi için borçları olmaması gerekiyor. Borçlar ödenmezse ihalelere iştirakler giremeyecek. Yatırımların ve hizmetlerin devam edebilmesi için 700 milyona ihtiyacımız var. Bu ay gelmedi ama önümüzdeki ay geleceğine inanıyoruz.”

“Tasarruf edin, sonra bakalım”

AKP İBB Meclis Üyesi Faruk Gökkuş ise geçen oturumda borçlanma yetkisi verildiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Şu anda 500 küsür kullanılmış. Onu bitirin ondan sonra konuşalım. Biz size söz verdik, işlerinizi kolaylaştıracağız diye. Bir haftadır araç israfı vardı diyorsunuz, oradan da tasarruf edin, ondan sonra bakalım. Borçlanma yetkisini önümüzdeki ay yeniden değerlendireceğiz.”

Balyalı, tasarruflarla ilgili tekrar söz alarak “23,8 milyar gider vardı, 2019 sonu itibarıyla giderler 22 milyar liraya düşeceğini tahmin ediyoruz. Yani 1.8 milyarlık bir tasarrufa sahip olacağız. Bu da çok ciddi bir tasarruftur” dedi.

Meclis toplantısında ayrıca, Beyoğlu’nda bir yer Yeşilay Derneği’ne tahsis edilirken, liseyi bitirip o yıl üniversiteyi kazanamayan öğrencilerin bir yıl daha ulaşımda öğrenci kartından, sözleşmeli öğretmenlerin de yine öğretmenlerin kullandığı ulaşım kartından yararlanmasına dair önergeler kabul edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.