Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fed 11 yıl aradan sonra üst üste ikinci kez faiz indirdi, ABD Başkanı Trump kararı yine beğenmedi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) eylül ayı toplantısında 25 baz puan faiz indirimine gitti. Böylece Fed fonlama faizi yüzde 1.75–2.00 aralığına indi. Piyasa beklentilerine paralel olarak yapılan indirim kararı ABD Başkanı Donald Trump’a yeterli gelmedi. Trump karara Twitter üzerinden sert tepki gösterdi:

Donald Trump: “Jay Powell ve Fed yine başaramadı.
Cesaretsiz, mantıksız, vizyonsuz! Berbat bir iletişimci!”

Fed Başkanı Jerome Powell ise toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında “Fed risklere karşı sigorta sağlamak için faiz indirdi” dedi. ABD ekonomisini güçlü tutmak için faiz indirimi kararı aldıklarını söyleyen Powell, ticari belirsizliklerin büyümedeki yavaşlamaya neden olduğunu da sözlerine ekledi.

Küresel büyüme görünümünün geçen yıldan bu yana zayıfladığını belirten Fed Başkanı, “Para politikamızı iyi bir rezerv rejimiyle sürdüreceğiz. Faizlerde ılımlı bir uyarlama ile hedeflerimizi gerçekletirebiliriz” diye konuştu.

“Para piyasalarında fonlama baskısı bu hafta yükseldi”

Powell, ABD’de kısa vadeli faizlerde likidite sıkışıklığı sebebiyle bu hafta yaşanan sert yükselişin para politikasına herhangi bir etkisi olmadığını ve daha fazla repo operasyonu gerçekleştirmeyi değerlendirebileceklerini söyledi. Powell son olarak, maliye politikasının uzun vadede para politikasından daha etkili olabileceğini belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.