Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da sendika üyeliği algısı raporu: “Kariyer için risk oluşturuyor”

Fransa’da yayınlanan bir rapor sendikalar ve sendikalaşma konusundaki olumsuz kamuoyu tecrübelerini ortaya koyuyor. İnsan Hakları Merkezi tarafından yayınlanan 12. Barometre’ye göre, her iki sendikalıdan biri işyerinde sendikalı olduğundan ötürü ayrımcılık yaşadığını söylüyor.

Rapor için Fransa nüfusunu temsil eden 1000 kişi ve Fransa’da etkili sekiz temel sendikanın 33.000 üyesi ile görüşüldü. İlk bulgulara göre sendikalıların uğradığı ayrımcılığın son derece yayıldığı bulgusuna ulaşıldı.

Rapora göre çalışanların yüzde 29’u, sendikalıların yüzde 52’si sendikal faaliyetlerden ötürü işyerlerinde ayrımcılığa uğradı.

Çalışanların üçte biri maaşlı olarak çalıştıkları yerlerde sendikal faaliyete girmemelerinin en temel sebebi olarak, yöneticilerinden misilleme görecekleri ihtimalini öne sürdü. Çalışanların yüzde 42’si ve sendikalıların yüzde 78’i sendikal faaliyet göstermenin kariyerleri için risk oluşturacak bir durum olduğunu düşünüyor.

Fransa’daki en büyük sendikalardan biri olan Genel Emek Konfederasyonu’nda (CGT) çalışan Celine Verzeletti, özellikle hizmet sektöründe çalışanların bu ayrımcılığa daha fazla maruz kaldıklarını söyledi. Verzeletti’ye göre, 2015’ten bu yana tüm hükümetler sendikaları istikrarsızlaştırmak ve güvenilmez hale getirmek için uğraşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.