Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aydınlık Sabahın Sesi: Ermeni müzikolog Gomidas 150 yaşında

Yalnızca Ermenice müziğin kurucusu olmakla değil, aynı zamanda Türkçe, Kürtçe ve Almanca dillerine kazandırdığı eserlerle de dünya müzik araştırmalarının en önemli isimlerinden biri olan Gomidas, doğumunun 150. yılında İstanbul’da özel bir konserle anılıyor. Türkiye’den ve dünyadan birçok sanatçının katılacağı “Aydınlık Sabahın Sesi” adını taşıyan bu konser, 7 Ekim’de saat 20:30’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek.

Anadolu Kültür, Kalan Müzik ve Maxim Gorki Theater işbirliğiyle düzenlenen konserde Gomidas’ın beste ve derlemelerini Türkiye, ABD ve Ermenistan’dan konuk sanatçı ve topluluklar seslendirecek.

Bu isimler arasında, Aynur Doğan, Ertan Tekin, Karatzayn Quartet, Kevork Tavityan, Levon Eroyan, Lusavoriç Çocuk Korosu ve Sevana Tchakerian, Pervin Chakar, Şevval Sam, Vomank müzik grubu, Yerkaran Projesi’nin yanı sıra, Ermenistan’dan GOGHT müzik grubu ve ABD’den Ara Dinkjian ve Zulal Trio yer alıyor.

Konser öncesinde, saat 19:30’dan itibaren fuaye alanında Birzamanlar Yayıncılık tarafından hazırlanan Gomidas sergisi yer alacak. Muscari Association ve Family Care Foundation işbirliğiyle Ermenistan’ın Gümrü şehrinde üretilen Gomidas seramik koleksiyonu da sergide görülebilecek. Etkinlik kapsamında “Deliliğin Arkeolojisi – Gomidas: Bir Ermeni İkonunun Portresi” adlı kitabın tanıtımı da yapılacak.

Gerçek adı Soğomon Kevork Soğomonyan olan Gomidas Vartaped, hem rahip hem de müzikolog, besteci, aranjör ve koro şefiydi. 1869’da Kütahya’da dünyaya geldi. 

Ermeni klasik müziğinin kurucusu olarak da bilinen Gomidas, Eçmiadzin’deki Ermeni kilisesi ruhban okuluna giderek 1895’te papaz oldu. 7. yüzyılda yaşamış bir Ermeni halk ozanı olan Katolikos Gomidas’ın ismine atfen Gomidas adını aldı. 

Eçmiadzin Manastırı korosunda bulunduktan sonra, 1896’da Berlin’e giderek müzikoloji öğrenimi gördü ve 1899’da müzikoloji doktoru unvanını aldı. 

24 Nisan 1915’te 234 Ermeni aydınıyla birlikte tutuklanıp Çankırı’ya sürgüne gönderilen Gomidas, daha sonra Paris’teki bir sanatoryuma yatırıldı ve hayatının kalanını burada geçirdi.

Gomidas’ın 150. doğum yıldönümüne UNESCO’nun 2018-2019 takviminde de yer verilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.