ABD’den sonra Fransa, Almanya ve İngiltere de Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yönelik saldırıdan İran’ı sorumlu tuttu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Vaşington’un İran’a yönelik “tam baskı” politikasına daha önce mesafeli duran bu üç ülkeye teşekkür ederken İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif tepki gösterdi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında New York’ta bir araya gelen Emmanuel Macron, Angela Merkel ve Boris Johnson ortak bir açıklama yayınlayarak İran’ı 14 Eylül’de düzenlenen saldırılardan sorumlu tuttuklarını duyurdu: “İran’ın bu saldırıda sorumluluk taşıdığı bizim için nettir. Bunun başka mantıklı bir izahı yok.”
Üç liderin açıklamasında, ABD’nin İran’ı yeni ve daha geniş kapsamlı bir nükleer anlaşmaya razı etme çabasıyla uyumlu bir tutum aldıkları görülüyor. Zira üç lider “Bu saldırılar Suudi Arabistan’a yapılmış olabilir, ancak bütün ülkeleri ilgilendirmekte ve büyük bir çatışma riskini de artırmaktadır” diyerek, İran’ı “nükleer programı ve füze programı da dahil olmak üzere bölgesel güvenlik konularına ilişkin uzun vadeli bir müzakere çerçevesini kabul etme”ye çağırıyor.
Pompeo’dan teşekkür, Zarif’ten tepki
The U.S. thanks our close friends, UK, France, and Germany, for their clear articulation of Iran’s sole responsibility for the act of war against Saudi Arabia and its impact on the region and the world.
— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 24, 2019
E3's paralysis in fulfilling their obligations w/o US permission has been clear since May 2018.
— Javad Zarif (@JZarif) September 23, 2019
Solution to this deficiency: mustering will to forge independent path—not parroting absurd US claims & requests INCONSISTENT with JCPOA.
No new deal before compliance w/ current one.
Açıklamayı, Trump yönetiminin İran politikalarının mimarlarından ABD Dışişleri Bakanı Pompeo memnuniyetle karşılarken İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, üç ülkeyi “ABD’nin içi boş iddialarını papağan gibi tekrarlamak”la eleştirdi: “Üç AB ülkesi ABD’nin ayrılmasından sonra nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmede başarısız olmuşlardır. Bu sorun; bağımsız yol izlemek için güçlü irade sergilemek, ABD’nin içi boş iddialarını papağan gibi tekrarlamamak ve nükleer anlaşmaya uymak ile çözülebilir. Mevcut anlaşmaya uyulmadan hiçbir şekilde yeni bir anlaşma olmayacaktır.”
NYT: “Trump siber saldırı seçeneğini değerlendiriyor“
ABD Başkanı Donald Trump saldırıların ardından Suudi Arabistan’ın hava savunmasını takviye etmek amacıyla bu ülkeye asker gönderme kararı almıştı. New York Times gazetesine göre ise, Başkan Trump Tahran’ı cezalandırmak için ayrıca siber saldırı seçeneği üzerinde de duruyor. Amerikan basını, temmuz ayında Basra Körfezi’ndeki tanker saldırıları sonrasında ABD’nin İran’ın silah sistemlerini etkisiz kılacak bir siber saldırı düzenlediğini öne sürmüştü.
Suudi Arabistan’da devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco’nun iki tesisine 14 Eylül’de silahlı insansız hava araçları ile düzenlenen saldırının sorumluluğunu Yemen’deki İran destekli Husi milisleri üstlenmiş ancak ABD ve Suudi Arabistan, saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuştu. İran ise bu iddiaları reddetmişti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.