Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSO Türkiye İmalat PMI’ı 50’nin üzerine çıktı: “İmalat sanayiinde 17 aydır süren yavaşlama eğilimi sona erdi”

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Eylül 2019 raporunu açıkladı. Türkiye İmalat PMI‘ı eylülde kritik eşik değer 50’nin üzerine çıkarak 51,9 düzeyinde gerçekleşti. İSO açıklamasına göre bu seviye, faaliyet koşullarında ılımlı bir güçlenmeye işaret ediyor ve 17 aydır süren yavaşlama eğiliminin sona erdiğini gösteriyor.

İSO İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi’nde eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm değerler, sektörde iyileşmeye işaret ediyor.

Endeks değerlerinin yorumlandığı İSO açıklamasında, yeni siparişlerin eylülde son bir buçuk yıllık dönemde ilk kez büyüme gösterdiğine işaret edildi. Yeni ihracat siparişlerinde ise yavaşlama devam etti. Toplam yeni siparişlerdeki yükseliş, bazı firmaları üçüncü çeyreğin sonunda üretimi artırmaya teşvik etti.

“Zorlu ekonomik ortam devam ediyor”

İSO açıklamasında, anket katılımcılarının, zorlu ekonomik ortamın devam ettiğini belirttiklerine de yer veriliyor. Bu nedenle eylül ayında üretim yatay seyretti. Yeni siparişlerin yeniden büyümeye başlamasıyla birlikte istihdam son 14 ayda ilk kez artış kaydetti ancak yeni siparişlerde olduğu gibi istihdamdaki artış da çok sınırlı düzeyde gerçekleşti. Girdi maliyetleri enflasyonu dört ay boyunca azalarak eylülde son üç yılın en düşük düzeyinde kaydedildi ancak Türk Lirası’ndaki zayıflık nedeniyle girdi maliyetleri artmaya devam etti.

Eylülde maliyetler üzerindeki baskının azalması, imalatçılara son sekiz ayda ilk kez satış fiyatlarını indirme olanağı sağladı. Yeni siparişler büyüme bölgesine geçerken, devam eden zorlu piyasa koşullarının etkisiyle, imalatçıların stok artırma konusundaki isteksizliği devam etti. Bunun sonucu olarak, satın alma faaliyetleri, girdi stokları ve nihai ürün stokları eylülde geriledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.