Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arkadaşları, Osman Kavala’nın doğum gününde buluştu: “Derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılsın!”

Haber: Dilek Şen / Kamera: Emre Berk Tenekeci

700 günden uzun süredir Silivri Cezaevi’nde tutulan iş insanı Osman Kavala’nın arkadaşları, dün akşam Kavala’nın doğum günü için bir araya geldi.

Hak savunucularının, yazarların, gazetecilerin, sanatçıların, Kavala’nın ilk gençliğinden beri yaşamında yer eden tüm arkadaşlarının; orada bulunan herkesin dileği de çağrısı da ortaktı:

“Osman Kavala derhal serbest bırakılsın!”

Cezayir Restoran’da buluşan sivil toplum temsilcileri, sanatçılar, yazarlar ve akademisyenler, iki yıldır doğum gününü hapiste geçiren Kavala için bir doğum günü kitabı hazırladı. Kitapta mektuplar, şiirler, resimler ve fotoğraflar yer alıyor.

“Osman, hayali senaryolar üzerine kurulmuş bir oyunun aktörü haline getirildi”

Buluşmaya katılanlardan biri yönetmen Melek Ulagay’dı. Ulagay, Cezayir Restoran’ın Kavala ile arkadaşlıkları için ifade ettiği anlamdan bahsetti önce: “Bu gece Osman’ın yaş gününü kutlamak için buradayız aslında. Bu mekânın, hem benim için hem Osman için ayrı bir anlamı var. Burayı, bugünkü haline getiren insan bendim. Sonra da severek Osman’a devrettim. Burası bizim evimiz gibiydi. Bu akşam buraya gelirken çok çelişkili duygular yaşadım. Burada olmak çok güzel, ama burada Osman’sız olmak çok acı.”

“İddianamede söylenenlerin hiçbirinin gerçekliği yok” diyen Ulagay, şöyle devam etti: “Hayali ve yaratılmış senaryolar üzerine bir oyun kurmak ayrı bir şeydir. Oyunun, isteseniz de istemeseniz de, zorla aktörü haline getirilirsiniz. Osman’ın başına gelen de budur.”

Rum Vakıfları Derneği (RUMVADER) Kurucu Başkanı Laki Vingas da, “Osman Kavala’nın hapiste olması, bizi derinden üzüyor. Bunu kabullenmemiz, vicdanımıza sığdırmamız mümkün değil. Ümit ediyorum bir an önce çıkacak; çünkü sanıyorum halkın vicdanı da bunu istiyor. Osman Kavala üretken, her zaman ülkesine, milletine, farklı toplumlara çok saygılı olan bir insan. Biz Osman Kavala’nın halkın hizmetine dönmesini istiyoruz” dedi.

“Osman Kavala’nın tutukluluğu bir utanç belgesidir”

Avukat Fethiye Çetin ise, Osman Kavala’nın tutukluluğuna “Artık yeter!” diyerek tepki gösterdi:

“Osman, seni çok özlüyoruz. Sana bunu yaşatanları hiçbir zaman affetmeyeceğiz. Osman Kavala’nın tutukluluğu tam bir utanç belgesidir. Bu utancın altında kalacaklar, bunu biliyorum. Ama ne yazık ki, iki yıldır Osman orada rehin. Niçin rehin tutulduğunu da kimse bilmiyor. Her olaya elverişli bir rehin sanki. Artık yeter!

Hukukçu Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da, “Hakikatin yakın bir zaman içinde gerçekleşmesi, adaletin gerçekleşmesi anlamına gelecek umudu içindeyiz. Bu umudumuzu kaybetmedik” diye konuştu.

Kavala’nın arkadaşları bir anı defteri de doldurdu ve Adalet Bakanlığı’na gönderilmek için hazırlanan mektupları imzaladı.

Mektupta, 8-9 Ekim’de Silivri’de üçüncü duruşması görülecek Gezi Davası’nın iddianamesinin “sivil toplum temsilcilerini susturmayı amaçlayan mesnetsiz suçlamalarla dolu” olduğu belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.