Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink Vakfı’nın yapmayı planladığı konferans Kayseri Valiliği’nin uygun görmemesi nedeniyle İstanbul’da yapılacak

Hrant Dink Vakfı, 18-19 Ekim 2019 tarihlerinde Kayseri’de “Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı” isimli bir konferans yapmayı planlıyordu. Fakat Kayseri Valiliği bu konferansın Kayseri’de yapılmasını uygun görmediği için, konferansın İstanbul’da yapılmasına karar verildi.

Hrant Dink Vakfı tarafından Türkiye’nin farklı kent ve bölgelerinde yaşanan toplumsal, ekonomik, politik değişimleri irdelemek ve bunları akademik çevreye sunmak amacıyla düzenli olarak yapılan konferanslar daha önce Adana, Diyarbakır, Mardin, Van ve İzmir’de yapılmıştı. Bu yıl Kayseri’de yapılması planlanan konferans ise 1850-1950 yılları arasında Kayseri’de bulunan yerleşim yerlerinde yaşanan toplumsal, ekonomik, kültürel ve kentsel değişimleri ayrıntılı bir şekilde ele almayı amaçlıyordu.

Konferans Hrant Dink Vakfı’nda yapılacak

Ancak Kayseri Valiliği etkinliğin Kayseri’de yapılmasını uygun görmediği için konferans İstanbul’a alındı. Konferans, 18-19 Ekim tarihlerinde Hrant Dink Vakfı Anarad Hığutyun Binası Havak Salonu’nda yapılacak. Etkinlik, vakfın web sitesinden Türkçe ve İngilizce canlı yayınlanacak. İzleyiciler, konferansı takip edip soru ve yorumlarıyla katkıda bulunabilecek.

Hrant Dink’in Vakfı’nın konuyla ilgili yaptığı açıklama ise şöyle:

“Kayseri Valiliği’ni ziyaret edip yüz yüze bilgilendirme ricamız maalesef haftalarca cevapsız kaldıktan sonra valilik tarafından telefonla aranarak bu konferansın Kayseri’de yapılmasının uygun görülmediği görüşü tarafımıza iletilmiştir. Sonrasındaki gerekçe ve tekrar değerlendirme taleplerimiz de ne yazık ki cevapsız kalmıştır.

2016’da, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanlığı tarafından desteklenen Kayseri’nin kültür varlıkları ile ilgili derinlemesine çalışmamızı ve yayınımızı paylaşmak, Kayseri’nin çokkültürlü ve zengin geçmişini uluslararası prestijli bir konferansla taçlandırmak ana hedefimizdi.

18-19 Ekim 2019’da Kayseri’de bir otelde yapmayı planladığımız konferans için oluşturulan uluslararası bilim komitesi, Amerika, Fransa, Yunanistan ve Ermenistan’ın yanı sıra, Türkiye’nin farklı illerinden toplam 27 bilim insanının tebliğlerini seçti, Kayseri’de sunum yapmaları için davet edildi. Konferansın ardından bir kültürel miras turu ile konukların Kayseri’nin zengin tarihini birinci elden deneyimlemeleri planlandı.

Ancak, Kayseri Valiliği’nin Kayseri’nin bu bilimsel konferansa ev sahipliği yapmasını uygun bulmaması sonucunda konferans üzülerek İstanbul’a alınmak zorunda kalınmıştır. Kayseri’nin yakın gelecekte bu ve benzeri nitelikteki bilimsel toplantılara bolca ev sahipliği yapması, Kayseri ve Türkiye’nin her ilinin kendi tarihini ve kültür zenginliklerini konuşması, tanıtması ve sahiplenmesi önündeki engellerin kalkması dileğiyle kamuoyuna duyurulur.”

Kayseri Valiliği’nden cevap yok

Konu hakkında yetkililerden görüş alabilmek için Kayseri Valiliği’ni aradığımızda görevliler, bu konuyla ilgili kimseye yönlendiremeyeceklerini ve konu hakkında bilgilerinin olmadığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.