Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KHK mağdurları Ankara’da polis müdahalesinin ve kısıtlamaların gölgesinde bir araya geldi

Haber: Özge Çakır

5-6 Ekim tarihleri arasında Ankara’da yer alan Yılmaz Güney Sahnesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan ‘Büyük KHK Buluşması’ Ankara valiliği tarafından etkinliğe bir gün kala yasaklandı. Planladıkları konum ve zamanda bir araya gelemeyeceklerini öğrenen KHK mağdurları ile 5 Ekim Cumartesi günü önce Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde bir toplantı gerçekleştireceği, ardından Saadet Partisi (SP) Genel Merkezi’ne geçileceği kamuoyuna duyurulmuştu.

5 Ekim sabahı 9.30’da HDP Genel Merkezi’nde bir araya gelen KHK mağdurları, hedeflenen kitlenin yalnızca bir kısmı idi. Toplantıya, Türkiye’nin birçok ilinden katılım gerçekleştirilmesi bekleniyordu, ancak İstanbul’dan toplantı için Ankara’ya gelmeye çalışan KHK mağdurlarının bulunduğu otobüs Ankara Eryaman’da durdurulunca, Erzurum, Osmaniye gibi pek çok ilden gelen katılımcılar toplantıya gecikmeli olarak başladı.

Gecikmenin bir diğer sebebi ise polis memurlarının parti binası dışında kurduğu barikat ve toplantıya katılmak için gelenlere geçiş izni vermemesi idi. Parti binası dışındaki polis memurları ile konuşan ve olaya müdahale eden, toplantıyı organize eden isimlerden, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu oldu.

Toplantı öncesinde konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Gergerlioğlu, T.C. Ankara Valiliği’nin bildirdiği yasağı, bir kez daha “hukuksuz, anayasayı çiğneyen, anayasa madde otuz dörtteki toplantı ve gösteri yürüyüşleri maddesini alenen çiğneyen bir bildirim” olarak tanımladı.

Gergerlioğlu: “CHP de kapılarını KHK mağdurlarına açmalı”

HDP Genel Merkezi’nde başlayan toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Gergerlioğlu, hem Halkların Demokratik Partisi’ne hem de Saadet Partisi’ne çok teşekkür ettiklerini, bu davranışları ile KHK mağdurlarının kalbini kazandıklarını belirtti. Aynı zamanda Gergerlioğlu kürsüde Cumhuriyet Halk Partisi’ne de seslendi ve “kapılarını KHK mağdurlarına açması” yönünde çağrıda bulundu.

KHK mağdurlarının HDP binasındaki toplantısı sürerken polisin bina dışında güvenlik önlemlerini sürdürdüğü dikkatleri çekti. İstanbul’dan Ankara’ya hareket eden otobüsleri sabah saatlerinde Eryaman’da durdurulan mağdurların ise İstanbul’a gönderildikleri öğrenildi. Bu mağdurlardan bazıları telefon ile bağlanarak toplantıya katıldı.

Öğleden sonra Saadet Partisi (SP) Genel Merkezi’ne bir ziyaret gerçekleştirilmesi planlanmıştı. Ancak ziyaret SP genel merkezine değil, yakınında bulunan MG Kafe’ye gerçekleştirildi. Polisin saat 2’ye kadar sürmesi ve gazetecilerin içeri alınmaması hâlinde müdahalede bulunmayacağını taahhüt ettiği etkinlikte ise önce Gergerlioğlu, ardından Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdülkadir Karaduman konuştu.

“Bugün buraya gel(e)meyişimiz, gerçekleştirmek istediğimiz etkinlikten daha güçlü bir mesaj verdi: Türkiye’de demokrasi ölmüştür”

SP Milletvekili Karaduman, toplantıya katılacak KHK mağdurlarını MG Kafe’de beklerken, sabah saatlerinde aldığı haber üzerine Eryaman’a gittiğini ve durdurulan otobüsün içinde, toplantı için Ankara’ya girmek isteyen KHK mağdurları ile kısa bir toplantı gerçekleştirmek zorunda kaldığını, ardından otobüsün İstanbul’a geri yollandığını belirtti. Karaduman, “Bugün buraya gel(e)meyişimiz, gerçekleştirmek istediğimiz etkinlikten daha güçlü bir mesaj verdi: Türkiye’de demokrasi ölmüştür” şeklinde konuştu.

Gergerlioğlu ise, HDP’nin kapılarının akşama kadar toplantı için Ankara’ya gelen bütün mağdurlara açık olduğunu, polisin herhangi bir müdahalede bulunmamak konusunda taahhütte bulunduğunnu belirtti. “Biz boyun eğmeyeceğiz” diyen Gergerlioğlu, sözlerini “3 yıldır ciğeri yanan Harbiyeli Anneleri’ni de unutmayacağız, onlarla da konuşuyoruz” diye tamamladı.

Ardından, polisin toplantı için tanıdığı sürenin sonuna gelindiğini belirten yetkililer, katılımcılardan olaysız bir şekilde dağılmalarını rica etti. Çıkışta pek çok polis memurunun olası bir müdahaleye hazırlıklı olarak beklediği gözlendi, ancak herhangi bir arbede yaşanmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.