Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Film festivalleri üzerinde kara bulutlar

4-10 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan 7. Malatya Film Festivali valilik tarafından iptal edildi. Malatya Valiliği festivalin iptaline ilişkin resmi bir açıklama yapmazken, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan Ceren Çıplak imzalı haberde festivalin iptal gerekçesi olarak, bir süre önce vali yardımcılarının FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınmış olması gösterildi. Hazırlıkları büyük ölçüde tamamlanan festivalde, Halil Ergün ve Hülya Darcan’a Onur ödülü, Belkıs Özener’e ise Emek ödülü verileceği açıklanmıştı. Sinema severler hazırlıkları tamamlanan festivalde valiliğin aldığı iptal kararından vazgeçmesini bekliyor.

Son yıllarda film festivallerinde yaşanan iptaller ve sansür krizleri sinema severleri ve sinema sektörünü büyük ölçüde etkilemiş durumda.

Antalya Film Festivali

10-18 Ekim 2014 tarihinde düzenlenen 51.Altın Portakal Film festivalinde Reyan Tuvi’nin belgeseli “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” belgesel yarışmasında ön jüri tarafından seçilmesine rağmen, Türk Ceza Kanunu’nun bazı maddeleri gerekçe gösterilerek yarışma dışı bırakılmıştı.  Ayşe Çetinbaş, Berke Baş ve Seray Genç’ten oluşan ön jüri, “böyle bir sansürün hiçbir şekilde parçası olmayacaklarını” ifade ederek istifa etmişlerdi. Festival yönetimi filmin altyazısındaki bir ifadenin çıkarıldığını ve filmin yarışmaya davet edildiğini duyursa da belgesel yarışmasındaki yönetmenler filmlerini festivalden çekmiş, sonuçta belgesel yarışması düzenlenememişti. Festival yönetimi bir sonraki sene düzenlenen 52. Altın Portakal’da belgesel ve kısa film yarışmasını kaldırmış sinema sektöründen birçok isim ve kurum bunu imzaladıkları bir bildiri ile kınamışlardı.

yeryuzu-askin-yuzu-oluncaya-dek-filmloverss

İstanbul Film Festivali: Bakur krizi

4-19 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen 34. İstanbul Film Festivali’nde yönetmenler Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel’in belgeseli Bakur’un festival kapsamında gerçekleştirilecek olan gösterimi engellenmişti. Festival yönetimi buna neden olarak bakanlığın “kayıt tescil belgesi” talebi olduğunu bu yüzden gösterimin gerçekleşemediğini söylemişti. Bakanlığın “kayıt tescil belgesini” bir sansür aracı olarak kullanmasının ardından festivalde yarışan yönetmenlerin birçoğu filmlerini festivalden çekmiş, jüri üyeleri bir basın toplantısı ile bu duruma tepki göstermişti. Bakur krizinin ardından festivalin ödül töreni ve yarışmaları iptal edilmişti.

bakur_afis

Ankara Film Festivali: Bakur krizi devam ediyor

Ankara Film festivali yaklaşırken festival yönetimi belgesel ve kısa film yarışmasındaki bazı eserlerin “eser işletme belgesi” sahibi olmadığı için yarışamayacağı ve adil yarış ortamının sağlanamayacağı gerekçesi ile yarışmaları iptal etmişti. Bunun üzerine jüri başkanı Onur Ünlü görevinden ayrılırken, Ulusal Yarışma’da yarışan birçok yönetmen filmini yarışmadan çekmişti. Yaşanan gelişmelerden sonra festivaldeki bütün yarışmalar iptal edilirken festival kapsamındaki gösterimler ve diğer etkinlikler 23 Nisan – 3 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi.

044607

Adana Film Festivali

14-20 Eylül 2015 tarihinde düzenlenen 22. Adana Film Festivali’nde seçim sonrası yaşanan gergin atmosfer ve terör olayları gerekçe gösterilerek festivalin tüm etkinlikleri ve ödül töreni iptal edilmişti. Ancak festival yönetimi düzenlediği basın toplantısı ile ödül alan filmleri açıklamıştı.

16

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.