Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sezin Öney: “Popülist iktidarların olduğu yerlerde muhalefetin bir araya gelmesinin başarıyı getirdiği bir diğer örnek Budapeşte”

Macaristan’da yapılan yerel seçimlerde başkent Budapeşte‘yi muhalefet partilerinin ortak adayı Gergely Karácsony kazandı. Ağustos ayında İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile de görüşen Karácsony‘nin seçim zaferini gazeteci Sezin Öney, Medyascope için değerlendirdi.

Öney, 2006’dan beri Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın partisi FİDESZ’in her seçimde güçlendiğini belirtti. 2010’dan beri ise Macaristan’ın tek parti yönetiminin siyasi hegemonyası altında olduğunu söyleyen Öney, Budapeşte Belediyesi’ni muhalefetin ortak adayının kazanmasının iktidar partisinin gücünün azaldığını gösteren ilk örnek olması sebebiyle önem taşıdığını vurguladı.

Macaristan’daki seçim sonuçlarını Türkiye siyasetiyle karşılaştırmalı bir biçimde değerlendiren Öney, Macaristan’da Türkiye’den farklı olarak muhalefetin neredeyse olmadığını, muhalefet partilerinin en fazla yüzde 10 oranında oy aldığını belirtti.

Budapeşte Belediyesi’nin kaybedilmesinin sembolik anlamının yanı sıra, iktidar partisi için ekonomik kayıp anlamına da geldiğini söyleyen Öney, Türkiye’de olduğu gibi belediyeler üzerinden gelen paranın genel seçimlerde kullanıldığını ve belediyelerin sağladığı iş imkanlarıyla halkın partiye bağlandığını anlattı.

Karácsony’nin siyaset bilimi profesörü olduğunu hatırlatan Öney, geçen ağustos sonunda İmamoğlu’na yaptığı ziyareti “Saha araştırması yapmış belli ki, nasıl kazanabilirim diye akıl ve belki şans almaya gelmiş” diyerek değerlendirdi.

Muhalefetin birleştirici söylemi de başarıyı getiren bir unsur

Öney, Budapeşte’de de İstanbul yerel seçimlerine benzer bir sonuçla karşılaşılmasının en önemli sebebinin muhalefetin bir araya gelebilmesi olduğunu söyledi. Öney ayrıca, bunun da popülist iktidarların olduğu yerlerde ancak muhalefetin bir araya gelerek başarı elde edebileceği tezini kanıtlayan bir örnek olduğunu belirtti.

Karácsony, İstanbul ziyaretinde İmamoğlu’na “Sevginin dili kazanır mı?” diye sormuş, İmamoğlu da misafir belediye başkan adayına “Sevginin dili her yerde kazanır” cevabını vermişti.

İmamoğlu, Budapeşte’de muhalefetin ortak adayının seçim zaferini Twitter’dan yayınladığı mesajla kutladı. İmamoğlu mesajında “Güzel şehirlerimiz Budapeşte ve İstanbul’un güçlü bağlar kurmasını dört gözle bekliyoruz” dedi.

Söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.