Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil toplanıyor; daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa tek ses: “Harekâtı durdurun!”

Reuters, diplomatlara dayanarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Türkiye’nin Suriye operasyonunu görüşmek üzere acilen toplanacağını duyurdu. Toplantının muhtemelen yarın (16 Ekim Çarşamba) düzenleneceği kaydedildi. BMGK, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki harekâtı başlatmasının ardından geçen hafta da toplanmış, bu toplantıda Avrupalı üyelerin Türkiye’yi kınayan bir ortak açıklama yapılması çağrısı, daimi üyeler ABD, Rusya ve Çin’e takılmıştı. Yarın düzenlenmesi muhtemel toplantı öncesinde ise bu üç ülkeden Türkiye’nin harekâtı derhal sona erdirmesini talep eden sert açıklamalar geldi.

ABD: Harekâtın sonuçlarından Cumhurbaşkanı Erdoğan sorumlu

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, yazılı bir açıklama yaparak, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik askeri harekâtını, “tek taraflı, sorumsuz ve fevri” bir eylem olarak niteledi; harekâtın olası olumsuz sonuçlarından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı sorumlu tutarak, NATO üyesi ülkelerden, Türkiye’ye karşı hem kolektif olarak hem de  tek tek “diplomatik ve ekonomik önlem” almalarını isteyeceğini duyurdu.

Rusya: Ankara harekâta son vermeli, sınırdan içeri en fazla 10 km girebilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev ise, Moskova’nın Türkiye’nin operasyonunu onaylamadığını belirterek, harekât için “kabul edilemez” dedi. Ankara’nın Türk askerlerini Suriye’de kalıcı olarak konuşlandırmasının sözkonusu olamayacağını vurgulayan Lavrentiyev, Adana Anlaşması’na atıfla, “Türk askeri Suriye toprağına 5 ile 10 kilometre arasında girebilir” dedi. Lavrentiyev Şam ile YPG arasındaki görüşmelere Moskova’nın aracılık ettiğini de doğrulayarak, görüşmelerin Rusya’nın Suriye’deki Hmeymim Askeri Üssü’nde yapıldığını ve Türkiye-Suriye sınırının güvenliğinin, “tüm sınıra” konuşlandırılacak Suriye ordusu askerleri tarafından sağlanması gerektiğini belirtti. Lavrentiyev, ülkesinin Türkiye ile Beşşar Esad yönetimi arasında da diyalog başlattığına işaret eder şekilde, Ankara ile Şam’ın görüştüğünü belirtti. “Rusya, Türkiye ile Suriye arasında herhangi bir çatışma çıkmasına izin vermeyecek” diyen Rus temsilci, iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanlıkları ile istihbarat servislerinin de görüşmeye devam ettiğini söyledi.

Çin: “Türkiye harekatı durdurup, doğru yola dönmeli”

Daha önce Türkiye’nin Suriye operasyonu ile ilgili açıklama yapmayan Çin de bugün, ateşkes çağrısı yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, Ankara’ya yaptığı çağrıda “Suriye’deki askeri faaliyetlerinizi durdurup, doğru yola geri dönün dedi.

BMGK’nın daimi üyelerinden İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte ortak açıklama yaparak, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki operasyonunu durdurması çağrısında bulundu.

BMGK’nın beşinci daimi üyesi Fransa ise geçen hafta Türkiye’nin Suriye operasyonu başlar başlamaz durdurulması için çağrı yapmış ve Konsey’in geçen hafta düzenlenen acil toplantısının çağrıcısı olmuştu.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in basın açıklamasının Türkçe metni:

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’nin kuzeyine tek taraflı işgal emri verdi, bu durum geniş çaplı can kayıplarına, mültecilere, yıkıma, güvensizlik ortamına ve ABD askeri güçlerinin artan bir tehditle karşı karşıya gelmesine neden oldu. Bu kabul edilemez saldırı aynı zamanda Suriye’de ‘IŞİD’i yenilgiye uğratma’ konusundaki başarılı çok uluslu hedefi zayıflattı ve pek çok tehlikeli IŞİD tutuklusunun serbest kalmasına yol açtı. Türkiye’nin sorumsuz eylemleri nedeniyle ABD güçlerinin Suriye’nin kuzeyinde karşılaştığı risk kabul edilemez bir düzeye ulaştı. Aynı zamanda daha geniş çaplı bir çatışmanın içine çekilme riskiyle karşı karşıyayız. Bu nedenle ABD Başkanı’nın talimatıyla Savunma Bakanlığı, ABD askeri personelini Suriye’nin kuzeydoğusundan planlı şekilde çekmektedir. Türkiye’nin tek taraflı eylemi sorumsuz ve fevridir. IŞİD’in yeniden dirilme ihtimali, olası savaş suçları ve büyüyen insani kriz de dahil olmak üzere bunun sonuçlarının tüm sorumluğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aittir. Bundan ülkelerimiz arasındaki ikili ilişki de zarar görmüştür. Gelecek hafta Brüksel’de NATO’yu ziyaret edecek ve diğer NATO müttefiklerini, Türkiye’nin bu korkunç eylemlerine karşılık olarak kolektif ve tek tek diplomatik ve ekonomik önlemler almaları konusunda zorlayacağım.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.