Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Trump’tan Türkiye’ye yaptırım: Üç bakan ile iki bakanlık yaptırım listesine alındı, çelik ithalatına vergi tekrar yüzde 50

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin kuzeydoğusundaki harekât nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına onay veren kararnameyi imzaladı. Hemen ertesinde Amerikan Hazine Bakanlığı, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu yaptırım listesine aldığını duyuran bir açıklama yayınladı. Listede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı da yer aldı.

ABD Hazine Bakanı Mnuchin Türkiye’ye yönelik yaptırımları
sosyal medya hesabından da paylaştı.

Açıklamada, “Türk hükümetinin attığı adımların masum sivilleri tehlikeye attığı ve IŞİD’i yenilgiye uğratmaya yönelik mücadeleye zarar verdiği” belirtildi ve sözkonusu kişi ve kurumların yaptırım listesine alınmasının “Türk hükümetinin bölgenin barışı, güvenliği ve istikrarını daha fazla bozan eylemlerinin bir sonucu olduğu” kaydedildi. “Gerekli görülürse Türkiye Hükümeti yetkililerine ve kurumlarına ilave yaptırımlar uygulamaya hazırız” denilen açıklamada Amerikan Hazine Bakanlığı, “harekâta son verilmemesi halinde yaptırımların genişletebileceği”ni de duyurdu.

Çelik ithalatında gümrük vergisi yüzde 50 artırılacak

Nitekim Trump’ın imzaladığı kararname ile ilgili açıklamasında, kişi ve kurumların malvarlığının dondurulması ve ABD’ye giriş yasağı gibi önlemlerin yer alabileceği belirtilmişti. Trump imzaladığı kararname ile, çelik ithalatında gümrük vergisinin yüzde 50 artırılarak mayıs ayında yapılan indirimin geri çekileceğini de duyurdu. Yaptırımlar çerçevesinde ABD ile Türkiye arasında yürütülen 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması müzakerelerin de derhal durdurulacağı belirtildi.

Yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin askeri operasyonunun siviller için tehdit oluşturduğunu vurgulayan Trump, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok net ilettim: Türkiye’nin harekâtı insani kriz ortaya çıkarıyor ve olası savaş suçlarının işlenmesi için gerekli koşulları oluşturuyor. Türkiye, etnik ve dini azınlıklar da dahil olmak üzere, sivillerin güvenliğini güvence altına almalıdır ve şu anda veya muhtemelen ileride, IŞİD teröristlerinin bölgede tutuklanmaya devam etmelerinden sorumlu olacaktır” diye yazdı.

Trump açıklamasında ayrıca, Türkiye’nin Barış Pınarı adını verdiği harekât için “işgal” ifadesini kullandı: “Maalesef Türkiye, işgalinin insani etkilerini azaltmaya çalışıyor gibi durmuyor.”

ABD’nin Suriye’deki “bu korkunç eylemleri gerçekleştiren, yardım eden ve finanse edenleri hedef alan ekonomik yaptırımları” etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini vurgulayan ABD Başkanı, “Türk liderlerin, bu tehlikeli ve yıkıcı yolda ilerlemeye devam etmeleri halinde Türkiye’nin ekonomisini hızlı bir şekilde mahvetmeye tamamen hazırım” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, eşzamanlı olarak yaptığı açıklamada, yaptırımların Türkiye’nin tek taraflı adımlarından kaynaklandığını savundu ve harekâta derhal son verilmesini istedi.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence Türkiye’ye gelmeyi planlıyor

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de Türkiye’ye gideceğini ve Ankara’ya Suriye’de ateşkes için görüşmelere başlaması mesajını vereceğini açıkladı. Heyette Trump’ın yeni Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien da olacak. Pence, açıklanan yaptırımların Türkiye ateşkesi kabul edene, sınırdaki sorunların uzun vadeli şekilde çözülmesine yönelik müzakereler yapmayı kabul edene kadar yürürlükte olacağını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.