Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye operasyonu – Erdoğan-Pence görüşmesi: Türkiye, askeri harekâta beş gün ara verecek

Türkiye, Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG’ye karşı dokuz gündür sürdürdüğü askeri harekâta 120 saat, yani beş gün ara verecek. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in bugün Ankara’da yaptıkları görüşmede sağlandı. Mutabakat çerçevesinde YPG, tanınan beş günlük süre içerisinde kontrol ettiği bölgelerden çekilecek, tüm ağır silahlarını teslim edecek, ayrıca tüm tahkimat ve mevzileri tahrip edilecek. ABD yönetimi de yaptırımları durduracağını duyurdu. Beş günlük sürenin sonunda YPG çekilirse, Türkiye harekâtı durduracak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’le Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. İkili görüşmeden sonra heyetler arası görüşme yapıldı. Taraflar, 13 maddelik bir mutabakat metni üzerinde anlaştı:

11. maddede Türkiye’nin operasyonlarına 120 saat boyunca ara vereceği belirtiliyor. Anlaşma uyarınca YPG’nin çekilmesi sonrası oluşacak güvenli bölge, Türkiye’nin kontrolünde olacak.

Trump’tan teşekkür, Erdoğan’dan mukabele paylaşımı

ABD Başkanı Donald Trump, anlaşma sağlanması üzerine Twitter’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Başkan Trump’ın teşekkür mesajına Twitter’dan İngilizce karşılık verdi:

“Bay Başkan, insanlığın en kötü düşmanı olan terörü yendiğimizde çok daha fazla yaşam kurtarılmış olacak. Bu ortak çabanın bölgemizde barış ve istikrara katkı yapacağından eminim.”

Trump, teşekkür mesajını takip eden paylaşımında ise şunları yazdı:

“Bu anlaşma üç gün önce ASLA yapılamazdı. Bu noktaya gelebilmek için, onların iyiliği adına biraz ‘haşince’ sevgi göstermemiz gerekti. Bu uygarlık için müthiş bir gün. Gerekli, biraz da sıradışı bir yolda ilerlerken beni desteklediği için ABD’den gurur duyuyorum. İnsanlar bu ‘anlaşmayı’ yapmak için yıllardır uğraşıyordu. Milyonlarca hayat kurtulacak. Herkese tebrikler.”

Pence “ateşkes”, Çavuşoğlu “ateşkes değil harekâta ara verme”

Görüşmelerin ardından açıklama yapan ABD Başkan Yardımcısı Pence şunları söyledi:

“120 saat sonra çekilme tamamlanınca kalıcı ateşkes yapılacak. Çekilecekleri yer sınırın 20 mil güneyi. Türkiye bu noktada bir ateşkes uygulayarak bu çekilmenin sağlanmasına izin verecek. Aslında biz konuşurken bu geri çekilme başladı. Türkiye sınırı konusunda ciddi kaygı yaşıyor. ABD de bu operasyonu kabul etmiyor. Suriye’deki Kürt toplulukları ile güçlü bağlarımız var. ABD, SDG ile işbirliğini minnettarlıkla hatırlayacaktır. Çünkü IŞİD zayıfladı. SDG ile temas halindeyiz. Ateşkesi memnuniyetle kabul ediyorlar. Buradan çıkacaklar. Bunun başlaması konusunda güvenimiz tam. Uzun süreli bir tampon bölge, Kürtler ve Türkiye arasında barış koşulları için yardımcı olacak.”

Pence, Türkiye’ye yeni yaptırım olmayacağını da sözlerine ekledi:

“Ekonomik yaptırımlar geri çekilecek. Başkan Trump Türkiye konusunda çok net. ABD Türkiye’nin Suriye’deki operasyonuna karşıdır. Ayrıca, her iki lider arasındaki ilişkiler bu anlaşmayı sağladı.”

Pence basın toplantısında “ateşkes” ifadesini kullandı ama Türkiye tarafı bu tanımı kabul etmedi. Pence’in ardından basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu bir ateşkes değil, harekâta ara veriyoruz” dedi. Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Bugünkü müzakerelerde istediklerimizi aldık. Güvenli bölgenin kontrolünün TSK tarafından yapılması konusunda tam mutabakat sağlandı. ABD harekâtımızın meşruiyetini kabul etmiş oldu. YPG’nin silahlarının toplanmasında ve tahkimatlarının imhasında mutabakat sağladık. PKK/YPG’nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çıkması için Barış Pınarı Operasyonu’na ara vereceğiz. Durdurma değil, ara vereceğiz. Bu bir ateşkes değildir. Ateşkes ancak iki meşru taraf arasında yapılır. Terör unsurları tamamen bölgeden çıktıktan sonra harekâtı durdurabiliriz. Operasyona ara verdiğimizde ABD tarafı yaptırım girişimlerini durduracaktır. Bu aşamadan sonra mevcut yaptırımlar kaldırılacaktır.”

Güvenli bölgenin büyüklüğü Putin-Erdoğan görüşmesinden sonra netleşecek

Çavuşoğlu, güvenli bölgenin büyüklüğü konusunuysa Rusya ile görüşeceklerini vurguladı ve 22 Ekim’de yapılacak Erdoğan-Putin görüşmesini hatırlattı:

“Münbiç ve diğer bazı bölgelerle ilgili Rusya’yla görüşeceğiz. Dün akşam Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve Sayın Putin de, atacağımız adımları görüşmek üzere, bu bölgeler dahil Cumhurbaşkanımızı Soçi’ye davet etti. Ayın 22’sinde Rusya’yla bu konuları ele alacağız. Bizim amacımız 20 mil-32 kilometre derinlikte ve Irak sınırına kadar olan alanın teröristlerden temizlenmesidir.”

Çavuşoğlu, durum netleştikten sonra ilk aşamada 1 milyon mülteciyi güvenli bölgeye yerleştirmeyi planladıklarını ama bunun bir takvimi olmadığını belirtti.

Görüşmelerden ayrıntılar

Erdoğan-Pence görüşmesi 1 saat 40 dakika, heyetler arası görüşme ise neredeyse 3 saat sürdü. Çavuşoğlu görüşmeleri anlatırken gülümsedi, “Zamanın nasıl geçtiğini anlamadık” dedi. Çavuşoğlu, Amerikan heyetine videolar, fotoğraflar, belgeler gösterdiklerini ve her şeyi tüm açıklığıyla ele aldıklarını söyledi.

Mike Pence ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’yi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay karşıladı, Erdoğan’ın yanına götürdü. Erdoğan ile tokalaşan Pence, “Beni kabul ettiniz, teşekkür ediyorum” dedi. Pence’in bu sözlerini Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın çevirdi.

Jeffrey de Türkçe “Merhaba Sayın Cumhurbaşkanı, nasılsınız?” diye sordu, Erdoğan’ın “Sağ olun, sizler nasılsınız?” sorusuna da “Çok iyiyim, sağ olun efendim” karşılığını verdi.

Erdoğan ve Pence’in görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Heyetler arası görüşmede, Türk heyetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler hazır bulundu. ABD heyetinde ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert Charles O’Brien, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield yer aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.