Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’ın mektubu – Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Vakti saati geldiğinde bu konuyla ilgili gereğinin yapılacağını bilmenizi istiyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantısı öncesinde ve Bezmiâlem Vâlide Sultan Camii’ndeki cuma namazı çıkışında açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantı öncesinde açıklamalarda bulundu. Suriye’de IŞİD ile en etkili mücadeleyi Türkiye’nin yürüttüğünü ifade eden Erdoğan, “Amerika, Türkiye yerine PKK/ PYD ile bu işi yürütmeyi tercih etti. DEAŞ temizlendi ama YPG sınırlarımız boyunca tehdit haline dönüştü. ABD’ye tüm ikazlarımıza rağmen bu konuda beklediğimiz adımlar atılmadı, kendi başımızın çaresine bakmaya mecbur kaldık. Müttefiklerimize tüm uyarılarımıza rağmen YPG konusunda beklediğimiz adımlar atılmadı” dedi. 

“Barış Pınarı’nın amacı YPG’yi sınırdan uzaklaştırmak ve sığınmacıların geri dönüşüdür”

Erdoğan, Barış Pınarı Harekâtının iki temel amacı olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: 

“Barış Pınarı’nın iki amacı vardır. Birincisi YPG’yi sınırdan uzaklaştırmaktır, ikincisi ise sığınmacıların geri dönüşüdür. Rejimin denetimindeki yerler gibi, YPG’nin işgal ettiği yerlere Suriyeliler başta olmak üzere kimse dönmek istemiyordu. Barış Pınarı Harekâtı anlık bir oluşum değildir, bir-iki günlük bir harekât değildir. Barış Pınarı Harekâtı’nın hazırlığı üç-dört yılı bulmaktadır. Harekâttan bir gece önce Trump’a telefonda harekâta başlayacağımızı söyledim. İlk bir-iki gün Türkiye’nin böyle bir başarı göstereceğini düşünmedikleri için düşük tepki ortaya koydular. Kısa sürede 30 kilometre derinliğe ulaşınca ABD ve bazı ülkelerin tavrı değişti.”

“Karşılıklı sevgi ve saygımız nedeniyle bunları gündemimizde tutmamamız gerekiyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın 9 Ekim 2019 tarihinde gönderdiği mektup hakkında da konuştu. Erdoğan, “Bunu unutmamız mümkün değil. Ama karşılıklı sevgi ve saygımız nedeniyle bunları gündemimizde tutmamamız gerekiyor. Vakti saati geldiğinde de bu konu ile ilgili olarak gereğinin yapılacağını da bilmenizi istiyorum” dedi. 

“Teröristlerin güvenli bölge sınırlarının dışına çıkması için harekâta beş gün ara verdik”

ABD’nin, YPG’nin beş gün içerisinde güvenli bölge sınırlarının dışına çıkmasını sağlayacağını söyleyen Erdoğan, “Bu nedenle Barış Pınarı’na beş gün süreyle ara verdik. Bu arada TSK bölgeden ayrılmayacak çünkü oradaki güvenliğin esası bunun gereğidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra güvenli bölgenin TSK’ya bırakılmasıyla Barış Pınarı Harekâtı son bulacaktır” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bezmiâlem Vâlide Sultan Camii’ndeki cuma namazının ardından da açıklamalarda bulundu. Erdoğan şunları söyledi: 

“Yaklaşık dokuz günlük bir süreyi bölgede yaşadık. Telefon diplomasisiyle devam eden bir süreç oldu. Çeşitli Avrupa ülkeleriyle yaptığımız birçok görüşmeler var. Bunların bir kısmını Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında yaşadık. Dünkü görüşmelerimiz de aslında bir gün öncesi Sayın Trump ile yaptığımız görüşmede ‘Bir heyet gönderirseniz bunu çok daha iyi bir yere taşıyabiliriz’ dedi. Kendisi de sağ olsun Pence ve Pompeo ile birlikte heyetler gönderdiler. Bu heyetler benim de belirlediğim heyetlerle ön görüşmeyi yaptılar. Dün de adeta final görüşme neticesinde belirlediğimiz bu 13 maddelik bu ortak bildiriyi hep birlikte dünya kamuoyuna açıklamış olduk. 120 saatlik süreç işliyor. YPG’nin bu bölgeyi özellikle de güvenli bölge olarak belirlediğimiz bölgeyi terk etmesi sözkonusu. Sürekli irtibat halinde olacağız, heyetlerimizin görüşmeleri devam edecek. 120 saat başarıyla bitirilebilirse salı günü sayın Putin ile de bir görüşmemiz olacak. Bu görüşmelerle birlikte bölgeye barışı, ‘Barış Pınarı’ ile birlikte getirmiş oluruz. Sabah Milli Savunma Bakanımla görüştüm, bunların çekilmeye başladığını kendileri de ifade ettiler.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.