Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AYM, “MİT Tırları” haberlerine yayın yasağı konmasını anayasaya aykırı buldu: “Bundan sonra mahkemeler Basın Kanunu’nun üçüncü maddesine dayanarak yayın yasağı kararı vermemeli”

17-25 Aralık soruşturmaları” ve “MİT Tırları” haberlerine getirilen yayın yasaklarına ilişkin Cumhuriyet gazetesinin başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi (AYM), “ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine” hükmetti.

Konuyla ilgili Medyascope muhabiri Caner Polat’a konuşan ve başvuru döneminde Cumhuriyet gazetesinin avukatlığını üstlenen Tora Pekin, bunun geç kalmış bir karar olduğunu ancak bundan sonrası için mahkemelerin Basın Kanunu’nun 3. maddesine dayanarak yayın yasağı kararı veremeyeceğini vurguladı.

AYM, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 17-25 Aralık soruşturması haberlerine getirdiği yayın yasağı ve Adana 2 no’lu Hâkimliği’nin “MİT Tırları” haberlerine getirdiği yayın yasağını, Cumhuriyet gazetesi adına yapılan başvuruyla görüştü.

AYM: “İfade ve basın özgürlüğü ihlal edildi

Cumhuriyet gazetesi adına başvuruda bulunan avukat Tora Pekin ve bireysel başvuru haklarını kullanan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Basın Konseyi Başkanı Zerrin Pınar Türenç, toplumu ilgilendiren ve kamuoyunca tartışılmasında yarar bulunan olaylara ilişkin olarak verilen yayın yasağı kararlarının demokratik bir toplumda gerekli olmadığını belirtti. Başvurucular yayın yasağı kararları nedeniyle ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğini başvurularında vurguladı.

AYM kararında “Demokratik bir sistemde başvurucuların ifade ve basın özgürlüklerine yönelik bir müdahalede bulunulduğu anlaşılmaktadır” dedi. Mahkeme kararında, Anayasanın “Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti” ve “Basın Hürriyeti” maddelerine atıfta bulundu. Karar oybirliğiyle alındı.

Tora Pekin : “Cumhuriyet çalışanları yayın yasağının delil olarak gösterildiği davalardan başını kaldıramadı”

AYM’nin bu kararı almakta çok geciktiğini vurgulayan Pekin şu değerlendirmeyi yaptı:

 “Davanın değindiği konulara (17-25 Aralık, MİT Tırları ve Musul Konsolosu’na dinleme) ilişkin yayın yasakları birkaç gazete dışında bütün gazeteleri, radyoları, televizyonları bu konularda haber yapmaktan alıkoymuştu. Basın kuruluşları ‘Tamam, biz bu mayın tarlasından uzak duracağız’ demişti. Birkaç gazete bu karara uymayacağını ilan etti ve bence gazeteciliğe uygun olan da oydu. Üstüne gitti bu meselenin. Bir tanesi de Cumhuriyet gazetesiydi. 2014’ten bu yana davalardan başını kaldıramadı Cumhuriyet gazetesinin o dönemki çalışanları. O anlamda geç kalmış bir karar. Ancak bu karar o dönem bu haberleri yapan gazetecilerin doğru bir şey yaptığını gösterdi, o anlamda kıymetli.”

Avukat Tora Pekin

Ayrıca, Cumhuriyet gazetesi davasının iddianamesinde ve karar metninde sıklıkla “yayın yasağına direnme” vurgusunun yapıldığını hatırlatan Pekin, “O dönemin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu’nun ‘17-25 Aralık yayın yasağına uymayacağız’ şeklinde attığı tweetin bir suç delili olduğunu görürsünüz. Şimdi bakarsanız Anayasa Mahkemesi diyor ki ‘Yayın yasağı kararı haksız bir karardı’. Demek ki biz o dönem doğrusunu yapmışız, yayın yasağını veren mahkeme yanlış karar vermiş” dedi.

“MİT Tırları haberleri delil olamaz, Can Dündar ve Eren Erden karardan olumlu etkilenmeli”

MİT Tırları haberi soruşturması kapsamında yargılanan gazeteci Can Dündar ve CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem’in bu karardan etkilenip etkilenmeyeceği yönündeki sorumuzu ise Pekin şöyle yanıtladı:

“MİT Tırları soruşturmasının en başından itibaren hangi savcı ya da hâkimle konuştuysak ‘Bununla ilgili yayın yasağı kararı var ve siz buna uymadınız’ demişlerdi ve kararların her yerine girdi bunlar. Aslında şimdi bunun bir delil olmadığı, hukuka uygun bir yayın yasağı olmadığı, o karara direnerek haber yapmanın suç olmadığı ortaya çıkmış oldu. Can Dündar ve Eren Erdem için tek başına bir davanın içeriğini değiştirir mi değiştirmez mi, ona mahkemeler karar verecek ancak MİT Tırları haberlerinin delil olamayacağı, haber niteliğinde olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu.”

Tora Pekin ile söyleşinin tamamını buradan dinleyebilirsiniz:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.