Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Maltepe Belediyesi’nde işten çıkarmalara karşı iş bırakma eylemi dördüncü gününde devam ediyor

İstanbul’da, Maltepe Belediyesi’nin imzalanmış olduğu toplu iş sözleşmesinini bir yıldır uygulamamasına tepki gösteren sendika yöneticisi ve işçilerin işten çıkarılmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

Dört gündür dış temizlik birimi şantiyeye kapanarak iş bırakma eylemi yapıyordu. Bu sabah da Fen İşleri Müdürlüğü işçileri işe çıkmadı ve bulundukları şantiyede iş bıraktı. 

İşten çıkarılan Genel-İş Maltepe Temizlik İşçileri Temsilcisi Serkan Bal, Medyascope‘a açıklama yaptı. Bal, Maltepe Belediyesi’nde bir yıldır toplu sözleşmenin uygulanması için mücadele verdiklerini söyledi.

“Sözleşmeye sahip çıkanlar atıldı”

19 Kasım 2018 yılında imzalanan sözleşmenin belediye tarafından binbir türlü bahane yaratılarak çözülemediğini söyleyen Bal, “Sözleşmenin uygulanması için sendikamızla birlikte basın açıklamaları, iş durdurma, iş yavaşlatma gibi pek çok eylem yaptık. Belediye bizim taleplerimize kulaklarını tıkadı. Sözleşmeye sahip çıkanları işten attı” dedi.

Halen belediye binasında olduklarını söyleyen Bal, “İş bırakma eylemine park-bahçe biriminde çalışan işçiler de katıldı. Saat 15’te bir görüşme olacak. Biz toplu sözleşmenin bir an önce uygulanmasını istiyoruz” diye konuştu. 

İşçilerin eylemi sürerken Maltepe’de bulunan bazı mahallelerde de çöpler birikmeye başladı.  Mahalle sakinleri, biriken çöplerden yayılan kokulardan ve görüntü kirliliğinden rahatsızlık duyduklarını belediyenin sosyal medya hesabından bildirdi. 

İşçi temsilcisi Bal, “Maltepe halkına bunları yaşatmak istemezdik. Çöp toplanmamasının sorumlusu, sözleşmemizi uygulamayan Maltepe Belediyesi’dir. Sözleşmeyi uygulamayarak sadece bizi değil Maltepe halkını da mağdur etmektedir” dedi.

Maltepe Belediyesi yazılı açıklama yaptı

Maltepe Belediyesi ise işten çıkarmalar ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Toplu sözleşmeye değinilmeyen açıklamada, “696 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname gereğince Maltepe Belediyesi Belediye İktisadi Teşebbüsü olan MATAŞ A.Ş. bünyesinde Temizlik İşleri Müdürlüğümüze bağlı çalışan üç kişinin iş akdi, aynı iş yerinde çalışan bazı personellerimize yönelik baskı uyguladıkları ve hakarette bulundukları gerekçesiyle feshedilmiştir” denildi. 

Ne olmuştu?

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu, 6 Ekim’de işten çıkarıldı, 7 Ekim’de direnişe başladı. Direnişine destek veren Genel-İş üyesi Maltepe Temizlik İşçileri Temsilcisi Ali Sönmez, Serkan Bal ve işçi Gürsel Kahraman da işten atıldı.

25 Ekim Cuma günü Maltepe Belediyesi dış temizlik işçileri arkadaşlarının işten atılmasına karşı iş bıraktı. 550 işçi, Maltepe Belediyesi’ne bağlı Aydınlıkevler’de bulunan temizlik birimi şantiyesini işgal ederek oturma eylemine başladı. 

Oturma eylemi yapan işçilere biber gazıyla müdahale eden polis, Okuducu ve iki işçiyi gözaltına aldı. İşçiler, ifadeleri altındıktan sonra serbest bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.