Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: Trump operasyonu “film gibi” izlemedi, Bağdadi’nin son anlarını görmüş olması mümkün değil

Amerikan New York Times Gazetesi, Bağdadi operasyonunun ABD Başkanı Donald Trump‘ın betimlediği gibi dramatik bir şekilde yürütülmediğini yazdı. Haberini, görüntüleri Trump ile birlikte izleyen yetkililer ve istihbaratçılara dayandıran gazete, ABD Başkanı’nın “film gibi” izlediğini söylediği görüntülerin havadan çekildiğini ve sessiz olduğunu yazdı.

Habere göre, Trump’ın IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi‘nin tünelde sıkıştırıldığını ve kendini patlattığını görmüş olması mümkün değil çünkü canlı görüntüler o anları göstermiyordu. Yetkililere göre görüntüler İHA’lardan çekilmişti ve sessizdi. Haberde, karanlık da olsa, Bağdadi’nin saklandığı evin gözüktüğü ama sözkonusu kameraların tünellere girmediği belirtildi.

Trump, kurmaylarıyla birlikte Bağdadi operasyonunu izlerken.

ABD Savunma Bakanı Esper de Trump’ı doğrulamadı

Bağdadi’nin peşindeki Amerikan komandolarında vücut kameraları vardı. Gazeteye göre bu görüntüler henüz Beyaz Saray‘a verilmedi.

Amerikan ABC televizyonunun yayınına katılan ABD Savunma Bakanı Mark Esper da, Trump’ın operasyonla ilgili anlatımını doğrulamadı. Esper, “O ayrıntılar konusunda bilgi sahibi değilim. Belki Başkan, sahadaki komutanlarla konuştu” dedi.

Trump, baskın anını şöyle anlatmıştı:

“Bağdadi’nin çok sayıda savaşçısı ve eşlikçisi onunla beraber ölürken, operasyonda Amerikan personelinde kayıp olmadı. Sızlanarak, ağlayarak, çığlık atarak çıkmaz bir tünele kaçtıktan sonra öldü. O zamana kadar kaldığı yerleşke, içindekilerin ya teslim olması ya da vurulup öldürülmesiyle güvenceye alınmıştı. 11 küçük çocuk yara almadan evden tahliye edildi. Geriye sadece beraberinde üç çocuğu kesin ölüme sürükleyen tüneldeki Bağdadi kalmıştı. Köpeklerimiz peşinden kovalarken, tünelin sonuna ulaştı. Kendisi ve üç çocuğu öldürmek üzere bombalı yeleğini ateşledi. Bedeni tahrip olmuştu ama test sonuçları kimliğini kesin pozitif olarak doğruladı.”

Bağdadi’nin cesedinden arta kalanlar denize atılacak

Bağdadi operasyon esnasında kendini havaya uçurdu. Vücut parçalarının bir bölümü Amerikan askerleri tarafından DNA incelemesi için götürüldü. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, ABD’deki sabah programlarında yaptığı açıklamada, bu parçaların denize bırakılacağını söyledi.

El Kaide lideri Usame bin Ladin‘in de cesedi denize bırakılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.