Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan Boğaziçi açıklaması: “İBB’den yetki alınmıyor, Boğaziçi’nde imar planı yapma yetkisi zaten İBB’de değil”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Boğazı’nda yetkilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak cumhurbaşkanının atayacağı isimlerden oluşacak Boğaziçi Başkanlığı’na verileceği iddialarına dair açıklama yaptı. Boğaziçi’nde imar planı yapma yetkisinin İBB’de olmadığını söyleyen Kurum, bu alanı imara açmak için değil daha güzel hale getirmek için çalışma yürütüldüğünü belirtti.

Çevre ve Şehircililik Bakanı Murat Kurum, Meclis’te düzenleme hazırlığının olduğunu kabul ederken “Bir kere kanun yapma yetkisi Meclis’tedir. Hiçbir bakanlık kanun yapamaz. Kaçak yapılaşmayla mücadele çok önemli. Bu düzenleme yapıldığı zaman kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak kaçak yapıların satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin tapuya şerh getirilecek. Bu düzenlemeyle birlikte kaçak yapıyla ciddi mücadele edeceğiz. Bodrum’da, Ayder’de, Uzungöl’de, Kapadokya’da yaptığımız gibi, Türkiye’nin her yerinde kaçak yapılaşmayla mücadeleyi artırarak devam edeceğiz” dedi.

“Yetki İBB Başkanlığı’nda değil”

Sahada ve belediyelerden gelen talepler doğrultusunda Boğaziçi‘ne dair Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın önerilerinin olduğunu belirten Kurum, mevcut yasaya göre Boğaziçi’nde imar planı yapma yetkisinin İBB’de olmadığını söyledi: “Yasa gereği imar planı yapma yetkisi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün teklifi ve bakanlığımızın sekreteryasıyla, onayı ve uygun görüşüyle Boğaziçi Yüksek Koordinasyon Kurulu’ndadır. Boğaziçi Yüksek Koordinasyon Kurulu’nun başkanı Sayın Cumhurbaşkanımızdır ve üyeleri vardır. Boğaz’ın siluetini, yeşil alan miktarını artıracak ve silueti, dünyanın incisi Boğazımızı çok daha iyi noktaya çekecek çalışmaya ilişkin koordinasyonda sadeleştirmeye gidilecek.”

“Hazırlığın seçim öncesi veya sonrasıyla ilgisi yok”

Kurum, koordinasyonun içeriğini de şöyle açıkladı: “İçinde hem Tabiat Varlıkları Komisyonu, hem Kültür Varlıkları Komisyonu var. Yine bu komisyonların biri Kültür Bakanlığı, diğeri de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesindedir. Biz bu komisyonları sadeleştirecek, Anadolu ve Avrupa komisyonları olarak yine içinde eskiden hangi grup, meslektaşımız çalışıyorsa aynı meslektaşlarımızın içinde olduğu, vatandaşlarımızın taleplerinin hızlı bir şekilde karşılandığı bir şekle getirmek istiyoruz. Vatandaşımızdan talepler var. İBB Başkanlığı’nın yetkisini almak gibi bir durum sözkonusu değildir, yetki zaten İBB Başkanlığı’nda değildir.”

Yasaya ilişkin taleplerin uzun süredir geldiğini vurgulayan Kurum, “Hazırlığın, seçim öncesi ve sonrasıyla alakası yok. Yetki alma durumu sözkonusu değil. Katılımcı bir anlayışla, yine İBB’nin komisyonlarda olduğu bir süreci işletmek istiyoruz. Biz hem yatırımcımızın hem vatandaşımızın önünü açmak durumundayız. Buna ilişkin çalışma sözkonusu. Daha bir kanun, tasarı yok” dedi.

“İmara açmayacağız”

Cumhurbaşkanlığı’nın bundan sonra atamaları belirleyeceğine yönelik iddiaları da değerlendiren Bakan Kurum, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki genel müdür, genel sekreter atama yetkisinin Cumhurbaşkanlığı’na geçme durumu sözkonusu değil. Böyle bir talep de, tasarı da yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın belediyelerin genel sekreter ve genel müdürünü atama gibi talebi de yok” diye konuştu.

İBB ve dört ilçe belediyesiyle istişarelerin süreceğini belirten Kurum sözlerini şöyle tamamladı: “Biz yaptık oldu anlayışıyla hareket etmedik, bundan sonra da hareket etmeyeceğiz. Bu öneri, İstanbul Boğazı’nı koruma ve daha güzel hale getirme yönünde bir çalışmadır. Boğaziçi’ni imara açma veya İBB’nin olmayan yetkilerini alma durumu sözkonusu değildir. Belediyelerimizle her zaman bir aradayız. ‘O belediyeyle yan yana geliriz, öbürüyle gelmeyiz’ gibi bir tavrımız olmadı, hiçbir zaman da olmayacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.