Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “Kürt sorunundan kaçamazsınız”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Kürt sorunu”nun Suriye’deki mevcut durumun bir parçası olmaktan çok daha geniş ve büyük bir probleme işaret ettiğini söyledi. Rossiya-24 televizyonuna konuşan Lavrov, “Rusya ile Türkiye’nin Suriye’deki eylemlerinin, bu ülkedeki Kürtler’in geleceğinin sakin bir biçimde konuşulması için gerekli olan koşulları yarattığını” söylerken, 22 Ekim’de Soçi’de varılan mutabakata ithafen “Suriye’deki Kürtler’in geleceği hususunu askeri eylemler arasında konuşmak yerine, bu konuda sakin bir biçimde anlaşmaya varılmasını olanaklı yapan koşulları yaratmış olduk” dedi.

Suriye’deki Kürtler’le ilgili sorunların görmezden gelinmesinin mümkün olmadığını belirten Lavrov sözlerine şöyle devam etti: “Kürt sorunundan kaçamazsınız. Sözkonusu sorun, Suriye krizinin parçası olmaktan çok çok daha geniş bir problem. Irak’ta yaşayan Kürtler var, İran’da yaşayan Kürtler var, tabii ki Türkiye’de de çok sayıda Kürt yaşıyor. Kimse bu ülkelerin, bu bölgenin Kürt sorunu nedeniyle yaşanan bir gerginlik sebebiyle infilak etmesini istemez. Hiç kimse Kürtler’in kendilerini ikinci sınıf insanlar olarak hissetmelerini de istemez.”

Rusya ile Türkiye’nin 22 Ekim’de Soçi’de vardıkları mutabakat kapsamında Suriye’deki Kürt güçlerin, 150 saat içerisinde Türkiye sınırındaki 30 kilometrelik alandan çekilmelerine karar verilmişti. Mutabakat kapsamında, sözkonusu güvenli bölgede bugün (1 Kasım) itibarıyla Türk-Rus ortak devriyesine başlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.