Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Somalı maden işçilerinin eylemi kazanımla sonuçlandı

Somalı maden işçilerinin 33 gündür yürüttükleri mücadele sonuç verdi. Bağımsız Maden-İş Sendikası, Ankara’da dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile bir görüşme gerçekleştirdi. 

Beş yıldır  ödenmeyen tazminat ve emeklilik haklarının en kısa sürede çözüleceğine dair söz alan işçiler, eylemlerine bugün yaptıkları basın açıklaması ile son verdi

Manisa’nın Kırkağaç ilçesi girişinde 33 gündür bekletildikleri alanda açıklama yapan Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin“Mücadelemiz bitmedi, bundan sonra da sürecin takipçisi olacağız” dedi. 

Ödemeler Ocak 2020’ye kadar tamamlanacak

Basın açıklamasını okuyan tazminat mağduru Çetin Eralkan, “33 günlük aralıksız süren eylemimiz sonrasında işten atılan arkadaşlarımızın bizzat kendilerinin Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’na (TKİ) verecekleri bir dilekçeyle başvurmaları halinde tazminatları TKİ tarafından en kısa süre içinde ödenecektir. Bu ödemeler her halükârda en geç Ocak 2020’ye kadar tamamlanacaktır” dedi. 

4 Ocak Dünya Madenciler Günü‘nde kitlesel bir eylem yapacaklarını söyleyen Eralkan, mahalle ve köylerde düzenlenecek toplantılarla bilgilendirme çalışmalarının devam edeceğini dile getirdi. 

Eralkan, “Tüm tazminat mağdurlarının, tazminatları hesaplara yatırılana kadar mücadelemiz sürecek. Tazminat sorununu çözdükten sonra madencilerin örgütlenme sürecine yoğunlaşacağız” diye konuştu. 

Tazminatları ödemeyen patronlara, yasal işlem yok

Sendika örgütlenme uzmanı Başaran Aksu ise, “Bu direniş aynı zamanda, yurdun dört bir yanında işten atılan, sendikal hakları gasp edilen, hileli iflaslarla işinden edilen, kıdem ve ihbar tazminatlarına çökülen işçi kardeşlerimizle bir kardeşleşme pratiğidir. Bu direniş ile gelen zafer onlara armağan olsun” dedi. 

Beş yıldır iki patron tarafından 3 bin 500 işçinin parasının gasp edildiğini söyleyen Aksu, “Patronlar hakkında Türkiye Cumhuriyeti Ceza Kanunu üzerinden tek bir işlem yapılmadı. Halen de yapılmış değil” diye konuştu. 

Avukat Mürsel Ünder:Hukuk, işçinin karşısında yer alıyor

Açıklamada söz alan sendika avukatı Mürsel Ünder de şunları söyledi: “Türkiye’de hukuk zayıfları, mazlumları koruyan bir mekanizma değil, mazlumların karşısında duran bir mekanizma olarak önümüze çıktı. Soma’da biz bunu bir kez daha gördük.” dedi. 

Ne olmuştu?

Soma’da 2014 yılında 301 işçinin hayatını kaybettiği faciadan sonra 3 bin 500 işçi, Uyar Madencilik ve Soma Maden İşletmeleri A.Ş tarafından gerekçe gösterilmeksizin işten çıkartılmış, tazminatları ödenmemişti. Beş yıldır kıdem tazminatları ve emeklilik hakları için mücadele eden işçiler 5 Ekim’de, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde, seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüş başlatmıştı. Yürüyüşün engellenmesi üzerine oturma eylemi başlatan maden işçilerin haklarını alana kadar eylemi sürdürmekte kararlı olduklarını açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.