Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cem Özdemir’in ardından Almanya Kürt Toplumu Başkanı Ali Ertan Toprak da aşırı sağcılardan tehdit mektupları aldığını açıkladı

Almanya’da hafta başında aşırı sağcı gruplar tarafından ölüm tehdidi içeren mektuplar alan siyasetçiler Cem Özdemir ve Claudia Roth’un ardından, Almanya Kürt Toplumu Başkanı Ali Ertan Toprak da 7 Kasım Perşembe günü ölüm tehdidi mektubu aldığını açıkladı.

Yeşiller Partisi’nin eski Eş Başkanı Cem Özdemir ve yine Yeşiller Partili Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth’un 4 Kasım’da, ABD bağlantılı bir neonazi gruptan ölüm tehdidi aldıkları açıklandı. Alman siyasetinde derin öfke yaratan ve tartışmalara neden olan mektubun ardından gözler hükümetin geçen hafta aldığı “aşırı sağa karşı önlem paketi”ne çevrildi.

Mektuplar ABD merkezli neonazi gruplardan geliyor

Funke Medya Grubu’na bağlı gazetelerdeki bir haberde, Türkiye kökenli siyasetçinin Alman Meclisi’ndeki bürosuna kasım ayı başında Almanya Nükleer Silah Birliği (Atomwaffendivision Deutschland-AWD) adlı neonazi grup tarafından gönderilen elektronik postada, Cem Özdemir’in ölüm listesinin ilk sırasında yer aldığı belirtildi. ABD’de faaliyet gösteren ve “aşırı şiddet yanlısı” olarak sınıflandırılan AWD’nin son dönemde Almanya ve Avrupa’da da örgütlenmeye çalıştığı biliniyor.

Yeşiller’in önde gelen iki ismi: Claudia Roth ve Cem Özdemir.

Daha önce de aldığı ölüm tehditleri sebebiyle kendisine Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) tarafından özel koruma tahsis edilen Cem Özdemir, kullanılan ifadeler nedeniyle bu ölüm tehdidini ciddiye aldığını söylemişti.

Bu hafta başında ABD bağlantılı aşırı sağcı grup tarafından Cem Özdemir ve Claudia Roth’a gönderilen ölüm tehdidi mektubunu, Alman siyasetçilerine elektronik posta ve mektup yoluyla gönderilen diğer ölüm tehditleri izledi.  

“Sözler eylemlere dönüşebilir”

Almanya’nın Avrupa Birliği’nden sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, ölümle tehdit edildiği elektronik postayı Twitter hesabı üzerinden dün paylaştı. Sağ popülist “Almanya için Alternatif” (AfD) partisini hedef alan sert eleştirileriyle tanınan Sosyal Demokrat Partili (SPD) Roth, kendisine ulaşan yazıda, “vurulacak kişiler listesinde yer aldığı”nın belirtildiğini açıkladı. Roth, bu tür tehditleri görmezden gelme eğilimine son verilmesi gerektiğini vurguladı, “Artık buna son vermeliyiz. Sözler eyleme dönüşebilir” dedi.

Tehdit mektuplarının son muhatabı Ali Ertan Toprak

Almanya’da siyasileri tehdit eden ölüm tehditlerinin yankısı süreken 7 Kasım Perşembe günü Almanya Kürt Toplumu Başkanı Ali Ertan Toprak’ın da tehdit mektubu aldığı açıklandı. Tehdit yazısının, neonazi ve Hitler selamı olarak bilinen “Sieg Heil! Heil Hitler” imzası taşıdığı bilgisini paylaşan Almanya Kürt Toplumu, bunun dikkatlerin neonazilere çevrilmesine yol açtığına işaret etti.

Alman siyasetinde ve basınında yankı uyandıran bu tehditler, beraberinde birçok tartışmanın ve yorumun yapılmasına yol açtı. Aşırı sağa karşı kararlı ve etkin mücadele çağrısı yapan politikacılar, bu mücadelenin yıllar boyunca ihmal edildiği eleştirisinde bulundu.

Alman hükümetinin aşırı sağa karşı geçen hafta kararlaştırdığı önlemler paketinin en kısa sürede meclisten geçmesi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyleyen Hıristiyan Birlik partilerinin Meclis Grup Başkanvekili Thorsten Frei, “Devlet yetkililerinin ağır hakaretlerle karşı karşıya kalmadığı ya da ölümle tehdit edilmediği tek bir gün geçmiyor artık” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.