Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumartesi Anneleri 763’üncü kez eylemde: “Talebimiz açık ve net: Gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen sevdiklerimize ne olduğunu öğrenmek istiyoruz”

Gözaltında kaybedilen yakınları için her hafta toplanan Cumartesi Anneleri, 763’üncü kez bir araya geldi. Galatasaray Meydanı’nın eylemlere yasaklanmasının ardından 701. haftadan beri İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde düzenlenen eylemlerde bu hafta, İstanbul’un Kocamustafapaşa ilçesinde 27 Ekim 1991 sabahı gözaltına alınan Hüseyin Toraman’ın akıbeti soruldu. 

Basın açıklamasını İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Sebla Arcan okudu. Arcan, tanıklara rağmen, kamu görevlilerinin açıklamalarına rağmen, bizzat faillerin itiraflarına rağmen, TBMM raporlarına rağmen hukukun işletilmediğini söyledi. Açıklamada, “Talebimiz açık ve net: Güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen sevdiklerimize ne olduğunu öğrenmek istiyoruz” çağrısı yapıldı.

Eylemde, Hüseyin Toroman’ın ablası Sakine Toraman’ın mektubu okundu. Mektupta şöyle denildi: “Canım kardeşim, çeyrek asırı aştı adalet arama mücadelemiz. Zaman aşımı deyip dosyaları birer birer kapatmaya çalışıyorlar. Ama onlar bilmiyorlar, anaların acısı, acımız zaman aşımına uğramıyor. Kuşaktan kuşağa aktararak, seni, sizleri aramaktan vazgeçmeceğiz!”

Cumartesi Anneleri’nin eylemine bu hafta, Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Kumi Naidoo da katıldı. Naidoo, 700. haftadaki eylemde polisin Cumartesi Anneleri’ne saldırısını bütün dünyanın izlediğini belirterek şunları söyledi: “Sizi susturma girişimlerinde başarılı olamadıklarını gördüğüm için mutluyum. O görüntüler, sizin mücadele ettiğiniz devlet şiddetinin sembolüdür. Güçlerinin değil, zayıflıklarının sembolüdür. Sizi 1990’ların ortalarından beri her cumartesi bir araya gelerek Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiğiniz buluşmayı yapmaktan alıkoyan bu hukuksuz yasak, yalnızca onların zayıflığını artırıyor. Uluslararası Af Örgütü olarak Galatasaray Meydanı’na dönene kadar yanınızdayız, kendinizi yalnız hissetmeyin.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.