Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Şili’de protestolar sürüyor: “Son bir aydır gerçekleşen hak ihlalleri Pinochet döneminden bu yana bir ilk”

Şili’de geçen ay metro biletlerine yapılan zam sonrası başlayan yönetim karşıtı protestolar hız kesmeden sürerken, güvenlik kuvvetlerinin eylemcilere yönelik tavrı insanları daha da öfkelendiriyor. Protestocuların en önemli şikayetlerinden biri güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen cinsel taciz ve saldırılar. Şili’deki insan hakları örgütleri bu konuda yapılmış resmi şikayetlerin giderek arttığının altını çiziyor.

Şili Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakanı Isabel Pla, 11 Kasım günü yaptığı açıklamada, kadınlara yönelik her türlü şiddet ve tacize karşı sıfır tolerans göstereceklerini söyledi. Ancak bu mesaj dahi sosyal medyada büyük tepki çekti. Bunun sebebi ise eylemcilerin bakanın sözlerine güvenmemesi. Birçok kişi, güvenlik kuvvetleri tarafından eyleme katılan kadınlara yönelik cinsel taciz vakalarında hükümetin sorumluları koruduğunu düşünüyor.

Şili’de 12 Kasım günü ülkenin birçok yerinde protestolar devam ederken, yeni eylemlerin de organize edildiği bilgisi paylaşıldı. Bir yandan da güvenlik güçlerinin eylemcilere yönelik cinsel taciz uyguladığı haberleri de gündemin önemli bir parçasını oluşturuyor. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ve hükümet, bu konuda yeterli tavır almadığı gerekçesiyle şiddetle eleştiriliyor.

Eylemler başladığından bu yana Şili’de beş kişi hayatını kaybederken, 2 bin kişi de yaralandı. Bunlar arasında 200 yaralının durumunun ağır olduğu belirtildi. Şili Üniversitesi’nde sosyolog olarak çalışan akademisyen Lucia Dammert son bir aydır gerçekleşen hak ihlallerinin, diktatör Augusto Pinochet (1973-1990) döneminden bu yana eşi görülmemiş olduğunu belirtti.

Şili İnsan Hakları Ulusal Enstitüsü’nün paylaştığı verilere göre, olaylar başladığından bu yana 93 kişi güvenlik kuvvetlerinin –asker ve polis– kendilerine cinsel şiddet uyguladıkları yönünde şikayette bulundu. Bu vakalardan ellisi yargıya taşınmış durumda.

Birleşmiş Milletler, Uluslararası Af Örgütü ve Human Rights Watch da hak ihlallerinin yoğun olarak dile getirilmesi üzerine önümüzdeki hafta Şili’ye bir araştırma ekibi göndereceklerini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.