Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’daki mülteci kampında WhatsApp üzerinden kitap yazan İranlı yazar Behrouz Boochani, altı yıl sonra özgürlüğüne kavuştu

Avustralya hükümeti tarafından Pasifik Okyanusu’ndaki Manus Adası’nda altı yıldır zorla tutulan ve cep telefonuyla yazdığı kitabı WhatsApp üzerinden gönderip yayımlatan İranlı Kürt gazeteci ve yazar Behrouz Boochani, Yeni Zelanda’ya geçtiğini ve özgürlüğüne kavuştuğunu duyurdu.

Boochani, dün Twitter’dan yaptığı açıklamada “Yeni Zelanda’ya şimdi ulaştım. Altı yıldan sonra özgürlüğüme kavuştuğum için çok heyecanlıyım. Christchurch’teki Dünya Festivali’ne davetliyim ve orada bir etkinliğe katılacağım. Bunun olmasını sağlayan tüm arkadaşlara teşekkür ederim” dedi.

Bir aylık vizeyle dolaylı yoldan uçakla geldiği Yeni Zelanda’nın Auckland kentinde İngiliz gazetesi Guardian‘a konuşan Boochani, artık, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamak istediğini söyledi:

“Çok yorgunum, ama oradan ayrıldığım için mutluyum. Oraya asla geri dönmeyeceğim. Sadece bir insan olduğum, bir sayıdan ibaret olmadığım ve ‘mülteci’ etiketi taşımadığım bir yerde olmak istiyorum.”

İran’ın İlam kentinde kurucusu olduğu Kürtçe edebiyat dergisi Werya’nın bürosuna 2013’te yapılan baskından sonra hakkında tutuklama kararı çıkartılan ve ülkesinden ayrılmak zorunda kalan Boochani, tekneyle Avusturalya’ya ulaşmıştı. Sığınma başvurusu kabul edilmeyen yazar, ana karaya ayak basmadan Avustralya hükümetince Manus Adası’ndaki dünyadan soyutlanmış mülteci kampına gönderilmişti.

Altı yıl boyunca Port Moresby’deki Bomana hapishanesinde tutulan Boochani, bazı arkadaşlarının gardiyanlar tarafından öldürüldüklerini söyledi. Yazar, bazı mültecilerin ise tıbbi ihmal nedeniyle öldüğünü, kimilerininse intihar ettiğini belirtti.

Kendisinin de artık yıkılmış olan Manus gözaltı merkezinin Chauka tecrit hücreleri blokunda günlerce tutulduğunu ve işkenceden geçirildiğini söyleyen Boochani, gözaltı merkezinde açlık grevini haberleştirdiği için de sekiz gün hücre hapsiyle cezalandırılmıştı.

Boochani, cep telefonundan yazdığı “Dağlardan Başka Dost Yok: Manus Cezaevi’nden Notlar” kitabını WhatsApp üzerinden Avustralya’daki bir arkadaşına göndermiş ve Farsça’dan İngilizce’ye tercüme ettirmişti. Yazar, kitabıyla Victoria Edebiyat Ödülü, Yeni Güney Galler Edebiyat Ödülü ve Avustralya Kitap Endüstrisi Ödülü ve Avustralya’nın saygın edebiyat ödüllerinden Ulusal Biyografi Yarışması’nda ödüle değer görülmüştü.

Boochani, kitapta, İran’dan kaçış yolculuğunu, Avustralya’ya botla ulaşmak isterken Manus Adası’na hapsedilişini ve kampta yaşadığı sıkıntıları anlatıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.