Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çağdaş Üngör ile söyleşi: “AB ülkelerinin Çin ile kurduğu ilişki Donald Trump’a verilmiş bir mesaj”

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Çağdaş Üngör ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Yunanistan ziyaretini, Çin ile Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin gelişen ticari ilişkilerini ve Çin’in Suriye krizi bağlamında Ortadoğu politikasını konuştuk.

Yunanistan, Çin’in Avrupa’ya açılan kapısı olacak

Ticaret hacmini Avrupa’ya yaymak isteyen Çin, Yunanistan ile anlaşarak Avrupa’nın kapılarını kendisine açtı.

İpek Yolu için daha önce Türkiye ve Avrupa ülkeleriyle temas eden Çin, Kuşak ve Yol Projesi’nde sona geldi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Yunanistan’a bu kapsamda bir ziyaret gerçekleştirdi. Başbakan Miçotakis ile bir araya gelen Cinping, Çin’e Avrupa’nın kapılarını açacak anlaşmayı sağladı. Çin ile Yunanistan arasında yapılan anlaşmada, Pire Limanına 600 milyon Euro değerinde yeni yatırım yapılacak. Kuşak ve Yol Projesi ile İpek Yolu’nu 21. yüzyıla taşıma hedefinde Pire, Çin’in Avrupa’ya açılan kapısı olacak.

Çin ile Yunanistan arasındaki ticaret hacmi dört milyar doları geçti

Çin basınında iki ülke arasındaki ilişkilerin son zamanlarda yakınlaştığına dikkat çekildi. Çin devletinin ekonomik kriz döneminde Yunanistan’a yardımlarda bulunduğunun altı çizildi. Çin basınındaki haberlerde ayrıca Çin ile Yunanistan arasındaki ticaretin dört milyar doları aştığı belirtildi.

AB ülkeleri Trump’ın “gümrük duvarlarına” tepkili

Geçtiğimiz hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çin ziyaretinde iki ülke arasında 15 milyar dolar değerinde anlaşmalar imzalandı. Çin hükümetinden bir yetkilinin duyurduğu anlaşmalar havacılık, enerji ve tarımı içeriyor. Tarım anlaşmaları 20 Fransız firmasına Çin’e kümes hayvanları, dana ve domuz ihraç etmesine izni de kapsıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ziyaretinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile buluşarak kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Bu ziyaret Avrupa basınında, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin ABD’nin “gümrük duvarlarına” karşı bir tepkisi olarak yorumlandı.

“Modern İpek Yolu” nedir?

Asya ile Avrupa arasında önemli ticaret hattı olan İpek Yolu’nun modern versiyonu ‘Kuşak ve Yol Girişimi’ karadan ve denizden olmak üzere üç kıta arasında çifte koridor oluşturacak. Girişimin arkasında bulunan Çin, 1 trilyon dolarlık projenin Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki ticari kanalları açmayı hedeflediğini savunuyor.

Pekin’i samimi bulmayıp Yeni İpek Yolu’nun arkasında farklı jeopolitik amaçlar olabileceğini savunanlar da var. Projeyi eleştirenler, kredi ile gelişmekte olan ülkelerin borçlandırılmasını, ihalelerin Çin firmalar üzerinden yürütülmesini ve şeffaflık sorununu tepkilerine gerekçe olarak gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.